algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

Zapatero és aclamat per un PSOE que inclou Armengol a l'Executiva

Antich s'esforçà de valent perquè la representant balear entràs en la direcció del partit

71174

José Blanco (segon per l'esq.) acompanyat per Leire Pajín, Alvaro Cuesta i López Aguilar, es consolida com el número dos del PSOE.

José Luis Rodríguez Zapatero ha obtingut el suport gairebé unànime del PSOE per repetir al càrrec de secretari general. Encara que la seva era l'única candidatura en llista, el president del Govern volgué sotmetre-la al dictat de les urnes, que li donaren un suport aclaparador. El 95'81% dels 972 delegats presents en el XXXVI Congrés donaren suport amb el seu vot a la candidatura de Zapatero, que ara emprèn la tasca de confeccionar la llista de l'executiva.

A la votació, que es dugué a terme a mercè d'un canvi al reglament del partit per exprés desig del secretari general, participaren 932 dels 972 delegats acreditats en el Congrés Federal socialista, que es clausurarà avui. 891 delegats votaren a favor de Zapatero, 39 votaren en blanc i 40 s'abstingueren d'introduir el seu vot a l'urna. A més a més, hi hagué dos vots nuls.

Zapatero escoltà somrient el veredicte de les urnes, llegit pel president del Congrés, Patxi López, i després s'aixecà per rebre i respondre els aplaudiments dels delegats. Llavors l'únic escull que li quedava per ressoldre a ZP, l'única qüestió que pertorba la pau i el bon humor al Congrés, era la composició de l'executiva federal. La inclusió de José Montilla, secretari general del PSC, aixecà recels entre la resta de barons regionals.

I és que les federacions territorials creuen que si Montilla, qui ja es reuní almenys ahir una vegada amb Rodríguez Zapatero, entra a formar part de l'Executiva s'«obriria el meló» de la inclusió de secretaris regionals i no és aquesta la idea inicial del líder del PSOE, qui pretén reforçar el Consell Territorial.

En aquest òrgan, a més d'una representació municipal, hi haurà els presidents autonòmics i els secretaris regionals, amb què els territoris serien ben representades al partit. Això no obstant, Zapatero remena algunes excepcions, la del cap de l'Executiu andalús i secretari regional dels socialistes allà, Manuel Chaves, qui repetirà com a president del partit, i l'extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra, que ja ha anunciat que entrarà.

Per apaivagar tota mena de rumors, Zapatero comentà el matí que no admetrà «pressions de cap tipus» a l'hora de conformar l'Executiva, de manera que la llista resultant serà la que «millor serveixi a la societat», segons informaren fonts properes al president del Govern.

A falta de les converses amb les diferents federacions del partit, sembla perfilada la llista que presentarà Zapatero: José Blanco es consolida com a número dos del partit, en sumar a Organització i Acció Electoral les competències relatives a Coordinació.

A més a més, Blanco exercirà també les funcions d'Innovació i Comunicació Interna. També semblen fixos a l'Executiva Manuel Chaves, Alfonso Perales, secretari de Relacions Institucionals i Política Autonòmica; Alvaro Cuesta, secretari de Política Municipal i Llibertats Públiques; Matilde Valentín, secretària de Benestar Social; Trinidad Jiménez, secretària de Relacions Internacionals; Alfredo Pérez Rubalcaba; Herick Campos, secretari general de Joventuts Socialistes; Diego López Garrido, Eva Almunia, Gloria Rivero, Consuelo Rumí, Leire Pajín, Carme Chacón, Francina Armengol i Jesús Caldera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris