algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

El Govern amplia fins a 1.040 els soldats espanyols a l'Afganistan

El Consell de Ministres aprovà també enviar una missió a Haití

El Consell de Ministres decidí ahir prorrogar i ampliar la missió de les Forces Armades a Afganistan i la tramesa d'una missió de pau a Haití, segons informà la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, en conferència de premsa posterior a la reunió.

En el cas d'Haití, explicà que el nombre d'efectius i el moment de la seva presència es determinaran una vegada que l'ONU precisi l'àmbit d'actuació a què van destinats. El Govern sol·licità ahir la compareixença del cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, el dimarts pròxim en el ple del Congrés per informar d'aquestes decisions, que se sotmetran a votació de la Cambra.

Segons càlculs de Defensa, hi haurà un màxim de 1.040 efectius espanyols a Afganistan el setembre pròxim, en el moment de celebrar-se les eleccions, que es reduiran posteriorment fins arribar a 540 el desembre. Sobre Haití, José Bono apuntà al Congrés la possibilitat d'enviar 110 guàrdies civils, però condicionà la decisió a obtenir la garantia per part del comandament brasiler de la missió de l'ONU que la companyia espanyola tengui «autonomia tàctica i funcional».

Fernández de la Vega precisà que aquesta quantitat pot variar i, probablement, no serà superior, si bé el nombre definitiu queda pendent de fixar a la espera que l'ONU precisi el seu àmbit d'actuació. «L'important -va prosseguir- no és quan hi aniran, sinó que tinguem l'aval, la conformitat de tots (els grups parlamentaris) que s'ha d'anar en les condicions exposades pels ministres de Defensa i Exteriors».

Sobre terminis a Afganistan, apuntà la idea que el setembre estigui realitzada la substitució i l'ampliació i «es comencin a produir a partir d'ara els relleus». La decisió del Govern sobre Afganistan s'ha fet en el «marc de la legalitat internacional», ja que l'increment de soldats ha estat sol·licitat «per totes les organitzacions internacionals», va assegurar.

«Per primera vegada en la nostra història abans que s'aprovi una tramesa d'un contingent militar a l'exterior, han comparegut els ministres de Defensa i Exteriors per consultar la decisió de l'Executiu amb els diferents grups parlamentaris», va emfasitzar.

«També és la primera vegada que el president del Govern compareix al Congrés dels diputats per sotmetre a votació al Parlament la decisió del Consell de Ministres», va afegir. Així, el Govern «no només compleix el seu compromís, sinó que va més enllà, que és el d'explicar, consultar i sotmetre la seva decisió a votació o contrasignatura parlamentaris».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris