nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

El Parlament votarà l'enviament de tropes a l'Afganistan i a Haití

El Govern proposa que hi hagi un miler de soldats desplegats a Kabul

El Consell de Ministres decidirà demà la tramesa de tropes a l'Afganistan, encara que aquesta decisió se sotmetrà a la ratificació del Parlament per votació, durant la compareixença al Congrés del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, prevista per a la setmana vinent, segons informaren fonts de l'Executiu.

Serà la primera vegada, per tant, que una decisió de tramesa de tropes a l'exterior se sotmeti a la ratificació del Parlament després que Zapatero n'expliqui els motius a la Cambra Baixa. Per la seva banda, el ministre de Defensa, José Bono, anuncià al Congrés dels Diputats la proposta del Govern d'incrementar els efectius per a la missió de l'Afganistan, que consistiria a tenir-hi entre 940 i 1.040 homes per setembre. Després de les eleccions en aquest país, el contingent es reduiria a 540. El cost d'aquesta proposta puja a 54 milions d'euros. A més, per a Haití, Espanya proposa enviar-hi 110 guàrdies civils, si bé la seva tramesa quedaria condicionada al reconeixement autònom tàctic i estratègic d'aquesta unitat.

Bono indicà que els efectius dels quals Espanya disposa ara mateix -i aquí hi va incloure també la missió Llibertat Duradora i els destinats a l'Eurocos- a la zona són 475 en total. D'aquests, n'hi ha 115 de destinats a l'Eurocos, a Estrasburg, per incorporar-se el 10 d'agost a l'Afganistan; 26 a l'aeroport de Kabul; 40 a la Brigada Multinacional; 69 a la Unitat de Suport; dos a la Caserna general d'ISAF; sis guàrdies civils que exerceixen tasques de protecció personal i 217 efectius en una fragata integrada a l'operació Llibertat Duradora.

El titular de Defensa ressaltà que la missió que el Govern planeja és de pau i de reconstrucció. «Seria el nostre criteri retirar tot el contingent espanyol de l'operació Llibertat Duradora», va començar dient Bono, per explicar que el Govern vol augmentar la presència espanyola d'«intenció netament humanitària» a través de la instal·lació d'un hospital i «contribuir de manera eficaç al manteniment de l'ordre públic i per possibilitar un procés electoral». La proposta de l'Executiu, va explicar Bono, és d'«ajuda sanitària, amb transport per a evacuació i mitjans aeris adequats».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris