nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Congrés promourà les seleccions autonòmiques a nivell internacional

El PSOE acceptà la petició d'Eusko Alkartasuna amb els vots en contra del PP

El PSOE accedí a darrera hora d'ahir a un acord en el ple del Congrés que inclou instar els poders públics a promoure la presència de seleccions esportives autonòmiques en competicions internacionals. El text pactat, sorgit a partir d'una moció d'Eusko Alkartasuna, comptà amb el rebuig del PP i els aplaudiments dels diputats nacionalistes.

En concret, la resolució aprovada per la Cambra Baixa estableix que «els poders públics promouran la presència de les seleccions esportives autonòmiques que ho sol·licitin a les competicions internacionals». A més, s'insta el Govern central a «mantenir la lleialtat constitucional amb el sistema de distribució competencial entre l'Estat i les comunitats autònomes, respectant les competències que el bloc de constitucionalitat atribueix a les comunitats autònomes en tota la seva extensió».

L'acord final s'assolí al marge del debat que tingué lloc en el ple del Congrés, on Eusko Alkartasuna havia plantejat el reconeixement internacional de les seleccions esportives basques, catalanes i gallegues, comptant amb el suport de les formacions nacionalistes (CiU, ERC, PNB i BNG), així com amb IU-ICV.

Els socialistes presentaren una esmena a la proposta d'EA recalcant que la representació internacional de l'esport espanyol a les competicions oficials correspon a l'Estat, de conformitat amb el repartiment de competències que estableix la Constitució i l'establert pel Tribunal Constitucional.

En qualsevol cas, el PSOE reconeixia al seu text la necessitat de promocionar «en els seus àmbits propis» les seleccions autonòmiques i recomanava a les administracions competents que els presti tot el suport necessari. També mostraven confiança per aconseguir acords entre l'Estat i les CA mitjançant un «diàleg constructiu». Tanmateix, aquesta esmena inicial del PSOE fou rebutjada per la portaveu d'EA, Begoña Lasagabaster, qui reprotxà als socialistes que així no s'apartaven «ni un mil·límetre» de la posició mantinguda pel PP.

El debat parlamentari es tancà allà, però la pràctica implantada pel president del Congrés, Manuel Marín, d'acumular les votacions permeté un marge extra de negociacions i la socialista Montserrat Palma, junt amb portaveus de formacions nacionalistes, pactaren una nova redacció. Quan arribà el moment de votar la moció d'EA la diputada nacionalista sorprengué la Cambra amb l'acord assolit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris