algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

L'Iraq i el terrorisme marquen l'acarament Borrell-Mayor Oreja

El socialista acusa el PP de dividir Europa i de subordinar-se a Bush

El cap de llista del PSOE a les europees, Josep Borrell, utilitzà la guerra d'Iraq i la foto de les Açores en el primer debat cara a cara amb el candidat del PP, Jaime Mayor Oreja, el qual insistí que el problema principal amb el qual s'enfronta la Unió Europea és el terrorisme. Ambdós candidats s'acusaren de mentir: Borrell acusà el PP de trencar la unitat d'Europa i de subordinar-se als EUA i Mayor Oreja li recriminà «no afrontar com és necessari» el problema del terrorisme, de voler «dividir els espanyols» per raons electorals i de «sembrar rancúnia».

La primera part del debat a Telecinco se centrà en la política de llibertats, exterior i de seguretat de la Unió Europea. Obrí l'acarament el candidat del PP, ja que aquesta qüestió havia quedat fixada així per sorteig. Mayor Oreja va fer una primera introducció en la qual advertí que ser de la Unió Europea demana «feina i capacitat per saber defensar els interessos» d'Espanya.

El dirigent popular assegurà que quan Espanya ha estat millor a la UE i quan s'hi han defensat millor els seus interessos ha estat amb els governs del PP i acusà el PSOE d'haver deixat l'Estat amb un milió i mig d'aturats i sense complir les condicions per entrar en l'euro. Per aquests motius demanà el vot per al PP i argumentà també que es tracta d'un «vot útil» perquè els populars guanyaran a Europa enfront dels socialistes.

El candidat del PSOE, per la seva banda, mostrà la seva alegria que hi torni a haver debats, assegurant que ha estat necessari que el PP «perdés perquè sigui possible». Borrell inicià la seva intervenció recordant el lema del PSOE, «tornam a Europa», i acusant Mayor Orella d'adoptar el mateix discurs que Aznar. Va retreure al PP que vulgui aplicar a Europa la mateixa política que a Espanya, l'acusà de donar suport a Bush i de pactar amb els menys europeistes.

Davant d'aquesta actitud, assegurà que el PSOE vol una Europa forta, una potència al servei de la pau, per defensar els drets dels agricultors, social i laica. I apel·là al diàleg, i no a l'enfrontament, per tornar al cor d'Europa.

Després d'aquesta primera part introductòria, Mayor Oreja volgué centrar el debat en el terrorisme, que situà com a problema principal de la UE. Recordà els èxits del seu partit en aquesta matèria per a la construcció de l'espai judicial i policíac europeus i advertí que l'experiència del PP en aquest àmbit a Espanya és «exportable» a Europa. Així mateix, afegí: «La política antiterrorista del PSOE simplement diré que no és exportable».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris