cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
21°

Madrid i Vitòria recuperen la «normalitat institucional»

El ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, afirmà ahir que la reunió mantinguda amb el lehendakari, Juan José Ibarretxe, és l'inici d'un camí per «recuperar la normalitat institucional» i «generar un clima de relació fluïda» entre els governs espanyol i basc, que permeti, segons remarcà, «arribar a acords» i «delimitar les discrepàncies en aquells casos en els quals això no sigui possible».

En aquest sentit, Sevilla assegurà que el Govern de Zapatero té «voluntat» de «continuar amb el procés de relacions institucionals» iniciat ahir, per «començar a desembullar», segons precisà, «el que hagin pogut ser conflictes o discrepàncies», en al·lusió expressa al desenvolupament de l'Estatut de Gernika, a la Quota o l'ampliació de l'Ertzaintza.

El ministre realitzà aquestes declaracions a la seu de Lehendakaritza, després de la seva primera reunió oficial amb el lehendakari. Amb aquest «primer contacte oficial», Sevilla asegurà que està complint un altre «compromís electoral» de Zapatero, que tracta de «recuperar la normalitat i la fluïdesa institucional», en aquest cas, entre els governs espanyol i basc, a fi de «servir» els ciutadans.

Per la seva banda, la vicelehendakari Idoia Zenarruzabeitia, que també fou present a la reunió, qualificà de «correcte» el primer amb el ministre d'Administracions Públiques i ressaltà que «la necessitat d'establir un mecanisme de relacions institucionals normalitzades hauria de ser una mica habitual» entre els governs espanyol i basc.

Zenarruzabeitia manifestà, així mateix, el seu desig que en el futur ambdues Administracions siguin capaces d'«entreteixir una xarxa de confiança» i «emprendre un camí de compliment i aprofundiment de l'autogovern basc».

«La nostra aspiració i voluntat seria el restabliment d'aquestes relacions institucionals normalitzades, la recuperació de la confiança institucional per a al llarg dels passos, del camí o del procediment a seguir poder arribar a una sèrie d'acords beneficiosos per a ambdós Governs i, sobretot, per a la societat basca», emfasitzà, per a continuació advertir que el Govern basc no renunciarà «al compliment del Pacte Estatutari que es va celebrar el 1979», ni tampoc que l'esmentat pacte «pugui ser revisat, debatut políticament intentant cercar l'actualització i l'aprofundiment».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris