cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Zapatero i Schroeder acorden cooperar pel futur d'Iraq i la UE

El president viatja a Alemanya per obrir una nova etapa de relacions

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el canceller alemany, Gerhard Schroeder, iniciaren ahir una nova etapa en les relacions bilaterals que es reflecteix en la voluntat, expressada per ambdós, de cooperar en favor de la Constitució europea i d'una resolució de l'ONU sobre l'Iraq.

Zapatero i Schroeder expressaren aquestes intencions en la conferència de premsa que oferiren amb motiu de la visita a Berlín del cap del Govern espanyol, qui precisà que volgué que el seu primer viatge a un país de la UE fos a Alemanya en ser un dels «motors importantíssims» de l'Europa comunitària.

L'objectiu és obrir una nova etapa en les relacions entre els dos països i que podrien propiciar, en algun moment, cimeres o iniciatives tripartites junt amb França, segons digué el canceller en ser demanat per aquesta possibilitat.

Una d'aquestes iniciatives podria ser impulsar una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU per a la reconstrucció d'Iraq i la transferència de sobirania a aquest país. Zapatero digué que hi ha converses que seran intenses amb Alemanya i França, així com amb altres socis comunitaris i amb EUA, sobre la «perspectiva que el Consell de Seguretat de l'ONU pugui adoptar noves recomanacions per a la situació a Iraq».

Afegí que la dimensió militar no és l'única del problema d'Iraq i que «existeix també la dimensió de la cooperació i de la transferència de sobirania», qüestió a la que creu que s'hauria de referir especialment la resolució.

Respecte de la Constitució europea, ambdós expressaren la seva confiança que s'arribi a un acord en el semestre de presidència irlandesa, que conclou el 30 de juny, i Zapatero assenyalà que avui s'està més a prop d'un compromís que fa dos mesos. Per la seva part, Schroeder acollí amb satisfacció que Espanya accepti el principi de doble majoria per a la presa de decisions al Consell i refusà donar detalls sobre un possible compromís.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris