nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Zapatero aconsegueix el suport de tots els grups tret del popular

Els portaveus de CiU, ERC, PNB, IU-ICV, CC i dels quatre partits del Grup Mixt del Congrés (BNG, CHA, EA i Nafarroa Bai), coincidiren ahir a expressar el seu suport a la decisió del Govern del PSOE de retirar les tropes desplegades a Iraq, ratificant així la posició comuna que mantenien davant el PP entorn de la crisi d'Iraq al llarg de la darrera etapa de la passada legislatura.

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, recordà que Zapatero havia promès retirar les tropes el març de 2003 i volgué deixar clar per endavant que «no serà CiU qui li retregui la seva decisió».

Joan Puigcercós, portaveu d'ERC, indicà que convé recordar les falsedats de la guerra d'Iraq, destacant que, «després de l'ocupació, el món no és més segur». Sobre la base del que ha ocorregut el darrer any, féu costat a la decisió del Govern, que en la seva opinió també compta amb el suport majoritari de la població.

Des dePNB, el seu portaveu, Josu Erkoreka, afirmà que la guerra d'Iraq fou «injusta, il·legítima i il·legal», i que el seu vertader motiu era «econòmic». Per això, donà suport al replegament de les tropes perquè mantenir ara la presència militar a Iraq «només és una tenacitat cega i obcecada».

El coordinador general d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, expressà igualment el suport «sense cap fissura» d'Esquerra Verda (IU-ICV) al replegament de les tropes, una decisió que jutja encertada «en els seus continguts i en el seu procediment». Per la seva banda, el portaveu de CC, Paulino Rivero, confirmà que feia costat a la decisió, ja que en el seu dia s'oposà a la guerra i a la tramesa de tropes.

Al Grup Mixt Zapatero també trobà suport. Francisco Rodríguez, deBNG, creu que la decisió del replegament és «sàvia», encara que es preguntà si és fruit d'un «pacifisme passatger». José Antonio Labordeta, de la CHA, elogià la decisió del Govern socialista i jutjà «sorprenent» que el PP parli ara de diàleg «després de tres anys sense practicar-lo».

Igualment, Begoña Lasagabaster, d'EA, expressà el seu acord amb la retirada, si bé demanà saber què es farà a partir d'ara en aquest conflicte i en els pròxims, mentre que Uxue Barkos, de Nafarroa Bai, «aplaudí» que es corregeixi l'error però demanà també més concreció i un «gir radical» en política exterior.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris