cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

Debat agre i crispat

Rajoy acusa Zapatero d'«enganar» i de no complir les promeses electorals

94612

Mariano Rajoy.

El secretari general del PP, Mariano Rajoy, posà ahir contra les cordes el president del Govern, el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, en el decurs del ple del Congrés que va debatre la retirada de les tropes espanyoles de l'Iraq. Rajoy, precís i temperat, va saber treure profit de les contradiccions de la decisió de Zapatero, obligat a justificar-se i a posar-se a la defensiva.

En la seva intervenció, Zapatero insistí que ha donat compliment a la seva promesa electoral. Afirmà que la guerra d'Iraq ha estat «el camí equivocat», i va fer una aposta pel diàleg amb totes les forces politiques. Informà que d'aquí a un mes «ja no hi haurà tropes espanyoles» al Golf, i que el contingent que va prendre el relleu ara fa quatre mesos ja han sortit. «La sintonia amb els seus pobles és allò que fa forts els Governs. Per això, la decisió del 18 d'abril de tornar les tropes a Espanya és la decisió d'un Govern fort».

Zapatero explicà que no hi hagué «improvisació» en l'odre de retorn de les tropes, i que adoptà la decisió per la «certesa» que el 30 de juny l'ONU no s'haurà fet càrrec del país i, a més, per no «agreujar el risc» dels soldats espanyols. Tanmateix, indicà que «Espanya complirà amb els seus compromisos internacionals», especialment pel que fa a la lluita contra el terrorisme.

El president criticà el PP per no voler que es votàs una proposició sobre la retirada de les tropes perquè «probablement no han volgut evitar que es faci evident allò que tots sabem: que estan tots sols», al temps que mantenia el seu compromís per un Iraq «unit, estable, segur i pròsper».

Tot i que tenia un temps fixat de deu minuts per intervenir, el president de la Cambra, Manuel Marín, deixà que Mariano Rajoy intervingués el doble de temps. Rajoy va fer una exposició molt precisa sobre les contradiccions inherents a la retirada, al temps que posà en dubte la paraula del nou president.

Rajoy basà el seu discurs en «l'engany» de Zapatero al Parlament espanyol i a la comunitat internacional per no esperar al 30 de juny. Pel líder conservador, aquesta decisió és «precipitada i insolidària», a més de «perjudicial per a la lluita antiterrorista». Segons ell, no respon als interessos d'Espanya, sinó a una qüestió «estrictament personal» del president, «que cerca reafirmar-se a si mateix i davant del seu Govern per donar un cop d'efecte».

Rajoy recordà que, en el debat d'investidura, Zapatero eludí respondre sobre quan tornarien les tropes, però oferí «diàleg i consens» en política exterior. «És aquesta la seva manera d'entendre el diàleg?», li preguntà, jutjant per les paraules de Zapatero a la campanya electoral, quan després de guanyar les eleccions «tots pensàvem que acudiria a la Cambra abans de formalitzar la seva decisió. Però també en això ens sentim enganyats».

Rajoy argumentà que després del «canvi radical» que va suposar el 11-M, el «prudent i reflexiu» hauria estat «lluitar més que mai per la resolució de l'ONU; negociant, dialogant i flexibilitzar posicions. I si l'ONU aprova una nova resolució, tornarà a enviar les tropes?», li preguntà, al·ludint també a la «insolidàritat» amb els iraquians.

En els torns de rèplica -Zapatero contestà en conjunt a tots els grups- es repetiren els arguments, amb un Rajoy precís i agressiu, en un ambient cada pic més crispat, i amb un Zapatero donat a justificar la seva decisió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris