nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 17°
14°

El Govern fa el primer pas per aprovar la llei contra la violència de gènere

Amb aquesta norma es compleix una de les promeses electorals de Zapatero

74850

De la Vega i Caldera es reuniren ahir amb representants d'associacions a favor de la dona.

El Consell de Ministres donà ahir el vistiplau a l'informe sobre la llei integral de violència de gènere, una norma que preveu remetre a les Corts abans del 30 de juny amb quatre objectius: la prevenció del problema, la protecció de les amenaçades, la recuperació de les víctimes i la sanció dels agressors.

En la conferència de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, el titular de Treball i Assumptes Socials, Jesús Caldera, assegurà que la llei disposarà d'una memòria econòmica elaborada «de la manera més rigorosa possible» i subratllà la importància de les mesures educatives, per la qual cosa s'inclourà en el contingut curricular la formació en la igualtat de gèneres.

L'informe es remetrà ara a nombrosos organismes i institucions que han d'analitzar-lo i es preveu una laboriosa redacció del projecte, ja que l'Executiu cercarà el màxim consens polític i social, que suposa la reforma de gairebé quinze lleis orgàniques i ordinàries i afecta competències de diferents administracions.

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, destacà la importància de la reunió d'ahir en recordar que es compleix així un altre dels compromisos del president José Luis Rodríguez Zapatero, qui fa mesos garantí l'aprovació d'una llei integral, i perquè amb ella «avui la societat espanyola planta cara a la violència contra les dones».

Amb aquesta iniciativa, insistí, s'envien dos missatges a la societat: a les víctimes se'ls diu que «comptaran amb tot el suport possible», amb cobertura legal i amb assistència social; i als violents se'ls adverteix que «si s'atreveixen a agredir tindran davant tota la societat amb el seu Govern al capdavant».

Caldera destacà la urgència de la norma en recordar que en els últims vuit anys hi ha hagut prop de 600 dones assassinades a les mans de les seves parelles o exparelles (gairebé 100 només en el 2003) i que, segons un estudi de l'Institut de la Dona, al voltant de dos milions de dones poden ser considerades maltractades.

El responsable d'Assumptes Socials reconegué que portarà «molt temps» acabar amb una violència que enfonsa les seves arrels en situacions de desigualtat i en «un sentiment de dominació de la dona que hem d'eradicar», per a la qual cosa seran «essencials» les mesures educatives dirigides a la formació dels joves en el propi sistema escolar i també el control de la publicitat que utilitza el cos de la dona.

En el camp de la protecció, Caldera subratllà la creació de serveis d'atenció i informació immediata, centres d'emergència per assistir les dones i els seus fills, i centres de recuperació integral. La llei inclourà mesures per donar suport a les víctimes a l'hora de reorientar les seves vides amb ajuts econòmics que els permetin «trencar les cadenes de la dependència».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris