cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

El rei demana consens per reformar la Constitució

A l'obertura de la legislatura recorda la necessitat de «la unitat contra el terrorisme»

95752

La Família Reial al complet presidí la solemne obertura de la Legislatura.

El rei demanà ahir al Parlament, en el seu discurs amb motiu de la solemne obertura de la VIII Legislatura, unitat de totes les forces demòcrates en la lluita contra el terrorisme, així com el compromís d'Espanya de renovar els llaços amb la Unió Europea. El monarca, qui féu un homenatge a les víctimes de l'11-M, cridà a la «prudència» i la «responsabilitat» per adaptar la Constitució, ja que la seva revisió requereix «el mateix esperit de consens de 1978 quan es redactà». La Família Reial presidí l'acte a la Cambra Baixa, al que assistiren diputats, senadors i altes autoritats de l'Estat.

El cap de l'Estat inicià el seu discurs amb paraules de «profund homenatge» a les víctimes dels atemptats de l'11-M, assenyalant que el terrorisme ha intentat trencar el marc de la nostra convivència «sembrant la mort, el sofriment i la desgràcia». Joan Carles advocà per enfortir una cultura d'unitat per lluitar contra la «barbàrie» terrorista, a més d'intensificar la cooperació internacional, especialment en l'àmbit europeu. Per això demanà de renovar el compromís d'Espanya amb les construccions de la Unió Europea.

«La nostra democràcia és el producte d'una Constitució integradora, de 25 anys d'actituds constructives i del treball diari de tots per situar Espanya en majors nivells de benestar, comptant amb l'estímul permanent de la Corona», destacà el monarca, recordant que a la Carta Magna se li deuen «molts anys de convivència en llibertat».

Per això, advertí que la reforma de la Constitució ha de fer-se des de la prudència, la responsabilitat i el consens que hi va haver el 1978. «Una Constitució que ha representat el punt de partida d'una tasca permanentment renovada per modernitzar l'Estat, i les eventuals adaptacions del qual, sempre conforme a les regles i procediments que fixa per a això, han d'escometre's amb el mateix esperit de consens que permeté il·luminar-la», afirmà.

El rei recalcà que a Espanya hi «ha lloc per a tots» i recordà als diputats i senadors que la seva tasca consistirà a «contribuir a la millor consecució de l'interès general» i a la recerca del «consens i enteniment». Conclogué oferint «el suport i alè de la Corona».

Els reis i el príncep d'Astúries, presidiren la solemne obertura de la VIII Legislatura en una sessió plenària especial a la que la promesa de l'hereu de la Corona, Letizia Ortíz, i el lehendakari, Juan José Ibarretxe, poc habitual en els actes parlamentaris, foren altres dels centres d'atenció.

Els monarques arribaren el migdia a les proximitats del Congrés precedits per l'Esquadró de Llancers de la Guàrdia Reial. En la Carrera de San Jerónimo foren rebuts pel president del Govern i el cap de l'Estat Major de la Defensa, l'almirall Antonio Moreno Barberá. Els reis i el príncep entraren al saló de plens per la porta dels Lleons del Palau del Congrés, que només s'obre en ocasions excepcionals. Les infantes junt amb els seus esposos i la promesa del príncep se situaren a la tribuna de convidats.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris