algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

El Constitucional rebutja el recurs del Govern del PP contra el pla Ibarretxe

L'alt tribunal desestima per 7 vots a 5 la impugnació contra el projecte del lehendakari

El ple del Tribunal Constitucional acordà ahir, per 7 vots a 5, no admetre a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat contra el pla Ibarretxe plantejat el passat 13 de novembre pel Govern central, llavors presidit per José María Aznar. La conseqüència de la decisió és que el Parlament basc podrà continuar amb la tramitació del projecte del lehendakari, Juan José Ibarretxe.

Això no obstant, fonts de l'alt tribunal assenyalaren que malgrat que no era l'actual objecte del debat, la totalitat del tribunal considera que el contingut de l'esmentat pla, tal com està formulat ara mateix, és inconstitucional, però entenen que, en la fase de tramitació en què es troba, no és impugnable davant del Constitucional.

La majoria que rebutjà el recurs estigué formada per set magistrats: el vicepresident, Tomás Vives, Javier Delgado, Vicente Conde, María Emilia Casas, Elisa Pérez Vera, Eugenio Gay i Pablo García Manzano. Els cinc que votaren a favor d'admetre el recurs, i que varen quedar en minoria, foren el president, Manuel Jiménez de Parga, Pablo Cachón, Jorge Rodríguez Zapata, Guillermo Jiménez i Roberto García Calvo. El contingut complet de l'acte amb la resolució i els seus fonaments jurídics no es coneixerà fins avui.

L'admissió a tràmit del recurs hauria provocat la suspensió dels esmentats tràmits, d'acord a l'article 161 de la Constitució, que estableix que els recursos del Govern central, en ser admesos, produeixen la suspensió cautelar, per un període de cinc mesos prorrogable, de la resolució impugnada.

Fonts del Tribunal indicaren que la majoria d'aquest decidí la inadmissió del recurs en estimar que és extemporani, ja que la impugnació no es presentava contra una llei sinó contra l'acord del Consell de Govern basc de remetre la proposta a la Cambra de Vitòria i contra la decisió de la Taula del Parlament basc de tramitar el denominat pla Ibarretxe.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris