nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
19°

Zapatero compareix dimarts al Congrés per explicar la retirada de tropes d'Iraq

El PSOE ofereix votar un text sobre la tornada i el PP l'acusa de «saltar-se» el debat

La compareixença del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per informar el Parlament de la seva decisió d'ordenar la retirada de les tropes desplegades a Iraq se celebrarà finalment dimarts de la pròxima setmana. A més, el PSOE oferí ahir als grups parlamentaris votar una proposició no de llei sobre aquest assumpte, per al debat del qual haurà de comptar-se amb la unanimitat de tots els grups, inclosa la del PP.

Després de produir-se un desacord a la reunió de la Taula del Congrés, l'elecció de la data del ple es debaté després a la Junta de Portaveus. Els populars, com CiU, insistiren a celebrar aquesta sessió informativa aquesta setmana, al·legant que el propi Govern havia sol·licitat la seva compareixença per la via d'urgència.

Per contra, els socialistes s'estimaven més traslladar-lo a la pròxima setmana per no entorpir l'obertura solemne de la Legislatura que presidiran els reis dijous i que inclou un discurs del cap d'Estat. A més, i d'acord que alguns grups minoritaris, com Esquerra Verda, havien demanat que hi hagués una votació sobre l'assumpte, proposà incloure en l'ordre del dia el debat d'una proposició no de llei.

Al final, i llevat el PP, s'arribà a un acord de la resta de grups per celebrar el debat dimarts de la pròxima setmana, amb garanties de flexibilitat des de la Presidència de la Cambra per permetre rèpliques, i obrint la possibilitat d'incloure en l'ordre del dia una proposició no de llei perquè els grups votin sobre la retirada de les tropes.

El portaveu del Grup Popular, Eduardo Zaplana, criticà que aquells que «posaren el crit al cel, es llançaren al carrer i el recorregueren amb pancartes» i demanaven amb «urgència» debats per Iraq, ara «els és igual» analitzar el replegament de tropes la setmana que ve. El PP acusà el PSOE d'«enganyar» la Cambra perquè anuncià la intenció de celebrar un debat previ abans de prendre una decisió. «S'han saltat el debat previ i ara es desnaturalitza perquè es debatrà la setmana que ve quan s'han pronunciat els mitjans de comunicació de tot el planeta. Ja sabíem que era aquesta xerrameca amb la que ens trobariem!».

D'altra banda, el PSOE està estudiant la possibilitat que el president del Govern contesti preguntes de l'oposició «de caràcter territorial» davant del ple del Senat, tal com succeeix en les sessions de control a l'Executiu que se celebren al Congrés.

El portaveu del grup parlamentari socialista a la Cambra Alta, Joan Lerma, explicà ahir que s'està analitzant aquesta qüestió per trobar fórmules que permetin al cap del Govern comparèixer al Senat, però sense solapar l'activitat de control que exerceix el Congrés.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris