cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

Zapatero ordena que les tropes a l'Iraq tornin com més prest millor

Pel PP, Espanya s'ha convertit en un país «molt poc fiable» davant els seus socis internacionals

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, anuncià ahir la seva primera gran decisió en el càrrec, amb prou feines unes hores després que tot el seu Executiu hagués pres possessió dels càrrecs: la retirada en el menor temps possible de les tropes espanyoles destinades a l'Iraq, complint així la promesa feta durant la campanya electoral. Zapatero no ha volgut esperar més per «fer honor a la paraula donada» per demostrar als ciutadans espanyols que el Govern «no vol, no pot i no actuarà ni en contra de ni d'esquena» a la seva voluntat. Zapatero informà de la seva decisió el secretari general del PP, Mariano Rajoy, i sol·licità una compareixença al Congrés dels Diputats per explicar-la als grups parlamentaris.

Zapatero llegí una declaració institucional i no acceptà preguntes. Ho féu davant de la bandera espanyola i en presència de la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, i el ministre de Defensa, José Bono.

Amb un retard de mitja hora respecte de l'hora fixada, el president anuncià que ha ordenat Bono que disposi «tot el necessari» perquè les tropes espanyoles destinades a Iraq tornin al nostre país «en el menor temps i amb la major seguretat possibles».

El cap de l'Executiu recordà que el passat mes de febrer es comprometé a ordenar la tornada de les tropes espanyoles al país àrab si l'ONU no es feia càrrec de la situació, políticament i militarment. Segons explicà, amb la informació que ha demanat el nou Govern des que el PSOE guanyà les eleccions, incloent la reunió que ell mateix mantingué amb el secretari d'Estat nord-americà, Colin Powell, no sembla «previsible» una resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides que reculli les condicions plantejades pel nou Govern espanyol.

Zapatero féu al·lusió expressa a les reunions que ha mantingut el ministre de Defensa en les últimes dates i a les declaracions públiques de dirigents implicats en el conflicte, segurament amb referència a la reunió entre el president d'EUA, George W. Bush, i el primer ministre britànic, Tony Blair, i que no han permès entreveure «indicis que permetin preveure una variació substancial en la situació política i militar existent a l'Iraq en els terminis previstos». Per això, insistí Zapatero, «no s'esperarà a la data límit anunciada del 30 de juny i el contingent espanyol tornarà amb la major brevetat possible».

La retirada de les tropes, no significa que Espanya renunciï a contribuir en la lluita contra el terrorisme internacional, però advertí que aquesta ajuda es farà «des del respecte a la legalitat internacional». El Govern espanyol continuarà donant suport a la democratització i reconstrucció d'Iraq, i promourà a l'ONU i a la UE totes les actuacions que siguin necessàries, per garantir als iraquians «un futur de pau, independència i seguretat».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris