nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Els setze nous ministres prometeren els seus càrrecs, llevat de Bono, que el jurà

Tots menys el de Defensa reberen ahir les carteres de mans dels seus predecessors

67706

El primer govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero té 16 ministres, vuit homes i vuit dones.

Els ministres del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero prometeren ahir els seus càrrecs davant del rei al Palau de la Zarzuela llevat del titular de Defensa, José Bono, que decidí jurar-lo. Posteriorment, els ministres protagonitzaren una sèrie d'actes en els quals reberen de mans dels cessants les carteres dels seus respectius departaments. Tots ho feren així menys Bono, que prendrà el relleu avui en una celebració que es preveu solemne. Algunes fonts apunten que l'expresident de Castella-La Manxa ha convidat dues-centes persones, entre els quals hi hauria una reprsentació de la Conferència Episcopal.

A l'acte hi eren presents el cap de l'Executiu; els presidents del Congrés i el Senat, Manuel Marín i Javier Rojo; i els presidents del Tribunal Constitucional, Manuel Jiménez de Parga, i del Tribunal Suprem, José Francisco Hernando. Tots els ministres, llevat de Bono, tengueren oportunitat de ser felicitats pels cessants en una sèrie d'actes convocats a cada Ministeri, que es desenvoluparen en un clima distès i en què no hi hagué declaracions en la majoria dels casos.

Un que es perllongà més temps va ser el protagonitzat pel ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, Miguel Àngel Moratinos, qui es comprometé a defensar els interessos d'Espanya, amb la ja exministra Ana Palacio, que desitjà al seu successor «moltíssima sort i moltíssim d'encert».

Per la seva part, el ministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, després de ser felicitat per la seva predecessora al càrrec, Julia García Valdecasas, anuncià que el primer que farà avui serà demanar que el rebin tots els presidents autonòmics, i expressà el seu desig de treballar per una Administració al servei dels ciutadans eficaç i àgil.

María Teresa Fernández de la Vega rebé la cartera de vicepresidenta primera i ministra de la Presidència de mans del fins ara vicepresident segon, Javier Arenas, qui, entre bromes, digué estar encantat d'atendre els requeriments dels fotògrafs perquè besàs en repetides ocasions la nova titular. «Com pesa!, em queda gran. Està feta per a un home», foren les paraules d'una somrient Carmen Calvo després de rebre la cartera de Cultura de mans de Pilar del Castillo, qui fou elogiada per la seva «dedicació» per la ministra d'Educació i Ciència, María Jesús Sansegundo, en l'altre acte que hagué de protagonitzar en desdoblar-se en dos departaments les seves competències.

Elena Salgado es referí a la «preciosa cartera» que rebé com a ministra de Sanitat i Consum per part d'Ana Pastor; l'exministre de l'Interior Àngel Acebes desitjà «moltíssima sort» i «molts èxits» al seu substitut, José Antonio Alonso; i la titular de Medi Ambient, Cristina Narbona, desitjà «aigua per a tots» en rebre el testimoni d'Elvira Rodríguez.

El nou ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, fou considerat un «amic» per part del fins ara responsable del departament, José María Michavila, qui confià que el PSOE reprengui el Pacte per la Justícia.

Entre altres desigs, el «que et vagi molt bé» d'Eduardo Zaplana a Jesús Caldera en lliurar-li el testimoni en Treball i Assumptes Socials.

Ràpids foren també els actes protagonitzats per Elena Espinosa en rebre la cartera d'Agricultura, Pesca i Alimentació de mans de Miguel Arias Cañete, així com el que serví perquè Francisco Àlvarez Cascos lliuràs dues carteres, la de Foment a Magdalena Àlvarez i la d'Habitatge a María Antonia Trujillo.

El vicepresident segon del Govern i ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, i el titular d'Indústria, Turisme i Comerç reberen el traspàs de les seves competències de dos exministres cada un, Rodrigo Rato i Cristóbal Montoro en el cas del primer i també Rato i Juan Costa el segon. En el cas de Solbes i Rato es produí una curiosa coincidència, ja que fa vuit anys es produí aquest mateix intercanvi, però en sentit contrari.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris