nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
20°

Bin Laden reivindica de forma implícita els atacs de l'11 de març

El líder d'Al Qaeda ofereix en una gravació una treva a Europa


El líder d'Al Qaeda, Osama Bin Laden, reivindicà ahir de manera implícita els atemptats de l'11 de març a Madrid, en la seva primera aparició des d'aquests atacs que costaren la vida a 192 persones. El secretari d'Estat dels EUA, Collin Powell, donà per bona la gravació: «Segons les informacions que tenc, la veu pertany efectivament a Osama Bin Laden».

La cinta, divulgada per canals de televisió àrabs, afirma que els atemptats de l'11-M foren una represàlia per l'Iraq, Afganistan i Palestina. La veu assegura que aquests atacs i els 11-S a Washington i Nova York «és la vostra pròpia mercaderia, que us ha estat tornada».

«Les persones conscients no permetran que els seus polítics posin en risc la seva seguretat», afegeix la veu, que adverteix: «Deixau de fer córrer la nostra sang i deixarem de fer córrer la vostra». En el missatge, Bin Laden afirma que l'opinió pública a Europa demostra que la gent vol pau, i per això fa una crida perquè les persones amb influència en el Vell Continent «facin conscients els europeus sobre la justícia de les nostres causes».

En aquesta línia, la veu atribuida a Bin Laden ofereix una treva de tres mesos als països d'Europa si deixen d'atacar els musulmans, després de subratllar que els europeus foren atacats només després de la invasió d'Iraq i Afganistan. «Qui rebutgi aquesta treva i vulgui guerra, som els fills de la guerra. I qui vulgui la treva, la donarem».

En la primera reacció d'un estat europeu, el ministre de Relacions Exteriors italià, Franc Frattini, descartà un acord amb el líder d'Al Qaeda. «És impensable que puguem començar negociacions amb Bin Laden. Tot el món entén això». Funcionaris britànics declararen que no negociarien amb radicals i que la idea d'un armistici era «un absurd». A Alemanya, un portaveu del govern assegurà que «no hi haurà negociacions amb terroristes i criminals com Bin Laden. La comunitat internacional ha de continuar la seva lluita contra el terrorisme internacional».

A part de les al·lusions als atemptats del 11-M i el 11-S, la veu fa referència a Rússia, per explicar que ciutadans russos foren atacats després de la invasió d'Afganistan en els anys vuitanta, i la posterior de Txetxènia. El missatge, de més de set minuts de durada, fou difós mentre els canals de televisió àrabs mostraven a la pantalla fotos fixes de Bin Laden o imatges d'un vídeo d'arxiu en el qual apareix el líder d'Al Qaeda passejant al costat del seu lloctinent, l'egipci Ayman Al Azwaheri.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris