nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

Constituïts els grups del Congrés malgrat l'oposició del PP al d'ERC

Els populars s'abstingueren en relació a IU-ICV i Coalició Canària

La Mesa del Congrés dels Diputats formalitzà ahir, en la seva primera reunió, la creació dels vuit grups parlamentaris que seran presents a la Cambra Baixa en aquesta acabada d'estrenar VIII Legislatura. El debat es prolongà durant més de tres hores per les objeccions mostrades pel PP, que votà en contra del grup d'ERC i es va abstenir en relació amb IU-ICV i Coalició Canària.

Set grups parlamentaris havien manifestat la seva disposició a constituir-se, dels quals quatre s'aprovaren per unanimitat (PSOE, PP, CiU i PNB), mentre que el Grup Mixt es conforma automàticament amb els diputats no adscrits a cap altre grup. En aquest cas estarà compost per parlamentaris de BNG, Chunta Aragonesista, Eusko Alkartasuna i Nafarroa Bai.

Però tres dels grups presentaven algun tipus de desajust amb relació a la literalitat del Reglament de la Cambra Baixa, que exigeix 15 diputats o, en el seu defecte, comptar amb un mínim de cinc diputats més un percentatge de vot determinat (o el 5 per cent estatal o el 15 per cent en les circumscripcions on es presentà candidatura).

És el cas d'IU-ICV, que no arriba al 5 per cent dels vots a tot l'Estat; ERC, que no aconsegueix el mínim del 15 per cent en una de les quatre circumscripcions catalanes (Barcelona); i CC, que per arribar al mínim de cinc diputats ha comptat com a associats amb dos parlamentaris socialistes.

El PSOE havia promès una «interpretació flexible» del Reglament per garantir grup propi a aquestes formacions. Així, i amb els vots dels tres representants socialistes a l'òrgan de govern de la Cambra, més el de CiU i el d'IU, la majoria heterogènia instal·lada a la Mesa en virtut de l'acord per a la renovació dels òrgans parlamentaris aconseguí treure ahir endavant la constitució d'aquests tres grups.

En el cas d'IU-ICV i de CC, els populars optaren per abstenir-se, mentre que en relació amb ERC hi votaren en contra. Gabriel Cisneros, vicepresident tercer de la Mesa, justificà el vot del PP al·legant que, en el cas d'IU, les seves objeccions se centren en si és possible acumular al percentatge estatal els vots de la coalició de la qual formà part a Balears. Per contra, els altres grups argumenten que IU ja havia comunicat a la Junta Electoral Provincial en l'acte constitucional mateix d'aquella coalició, que els seus vots havien d'afegir-se al resultat global d'IU.

Quant a Coalició Canària, el PP argumentà la seva abstenció dient que el PSOE ha d'aclarir si els dos diputats socialistes que s'han unit als de CC continuen o no formant part del seu grup, ja que el Reglament prohibeix «taxativament» estar en dos grups alhora.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris