cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Zapatero i Aznar tancaren a Moncloa el traspàs de poders

El president sortint entregarà al nou Executiu un dossier dels ministeris

El president del Govern en funcions, José María Aznar, i el pròxim president de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, culminaren ahir matí el traspàs de poders amb la comunicació del president en funcions al futur president del Govern que tindrà un dossier de cada Ministeri en el qual figurarà la situació de tots els departaments, segons informaren fonts de Moncloa.

La trobada es desenvolupà durant un esmorzar de treball que durà un poc més d'una hora, ja que començà a les 8.30 del matí i va concloure a les 9.45 hores. Segons fonts de Moncloa, l'entrevista entre Aznar i Zapatero es desenvolupà en un clima de cordialitat i en ella es culminà el traspàs de poders que havia començat el passat 25 de març, en una primera trobada entre ambdós per iniciar el procés i que finalitzarà els propers dies 15 i 16 d'abril amb el debat d'investidura.

Des de llavors i durant aquestes últimes setmanes els equips dels dos partits polítics han estat treballant, mitjançant trobades i trucades telefòniques. Aquests contactes s'han duit a terme entre un equip format pel vicepresident segon del Govern i ministre de la Presidència en funcions, Javier Arenas, i el secretari general de la Presidència, Javier Zarzalejos, per part del Govern i, per part del PSOE, el que ha estat portaveu del Grup Socialista al Congrés durant la passada legislatura i futur ministre de treball, Jesús Caldera, la que serà vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega i el nou portaveu del PSOE al Parlament, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Durant aquest temps també s'han produït contactes entre els ministres sortints i els futurs titulars dels departaments ministerials del nou José Luis Rodríguez Zapatero. A la reunió d'ahir, que és la cinquena que es produeix des que el líder socilista fou elegit secretari general al Congrés de juliol de 2000, Aznar i Zapatero ultimaren els detalls del traspàs i el president sortint reiterà el compromís que el nou Executiu compti amb un dossier de cada Ministeri amb el balanç de situació de cada departament i el reflex de les qüestions que estiguin obertes o en tramitació.

Les fonts consultades no han precisat si ambdós abordaren la situació en la qual es troba la investigació dels atemptats de l'11 de març a Madrid o de les tropes espanyoles a Iraq. Precisament aquesta última qüestió fou motiu de polèmica en la primera trobada que mantingueren el passat 25 de març.

En aquell moment, fonts de Moncloa informaren que el president en funcions havia demanat a Zapatero que fixàs per escrit la seva posició sobre el relleu de les tropes que s'havia de produir abans del 21 d'abril. Aquestes mateixes fonts asseguraven que el futur president s'havia compromès a fer-ho en el menor temps possible.

Tanmateix, el PSOE assegurà posteriorment que Zapatero no tenia per què enviar una carta a Aznar expressant la seva postura sobre un tema que els socialistes consideraven competència exclusiva del Govern popular en funcions.

Això no obstant, el primer contingent que havia de partir de Saragossa per iniciar el relleu de les tropes va haver de retardar la seva sortida, malgrat el fet que ja es trobaven a l'aeroport, fins que Zapatero envià una carta a Aznar per desbloquejar el relleu de tropes, a la qual el president sortint respongué acusant-lo de descortès en els seus termes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris