nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Un mes després de l'11-M encara hi ha ingressats fins a 46 ferits

La xifra de persones afectades pels atemptats d'aquella dramàtica jornada superà les 1.500

Un mes després dels atemptats en quatre trens de rodalies de Madrid el passat 11 de març, que causaren la mort de 191 persones, són encara 46 els ferits ingressats en diversos hospitals madrilenys, dos d'ells en estat molt greu, segons informà ahir en una nota la Conselleria de Sanitat. La xifra de ferits, en la dramàtica jornada que avui compleix un mes, superà els 1.500.

Segons les dades oferides ahir, dels 46 ferits que continuen ingressats, a més dels dos molt greus, n'hi ha 20 de greus, 23 de lleus i un amb pronòstic reservat.

Des de dimecres passat, 7 d'abril, quan la Conselleria de Sanitat de la comunitat de Madrid oferí l'últim informe sobre els ferits de l'11-M, s'han registrat onze altes, es mantenen els dos molt greus i es redueix de vuit el nombre de pacients greus.

Les altes acumulades fins ahir s'elevaven a 1.523, les intervencions quirúrgiques a 158 i el total de persones ateses als centres madrilenys per l'11-M, a 2.061. Per hospitals, és el Gregorio Marañón el que continua registrant major nombre d'ingressats.

Des que el primer ferit va arribar a l'hospital l'11-M, als centres sanitaris han mort 14 dels afectats per les bombes dels terroristes islamistes, el darrer el passat 29 de març, quan una dona de 49 anys, resident a Madrid i de nacionalitat espanyola, morí al Doce de Octubre. Des de llavors no s'ha registrat cap nova defunció. La penúltima víctima mortal, una jove peruana de 22 anys, es produí el 18 de març al Gregorio Marañón.

Des que l'11-M es va rebre la primera telefonada d'emergència, la Conselleria de Sanitat ha mobilitzat prop de 70.000 persones per donar la millor atenció possible als afectats. Només el dia 11 s'activaren 291 ambulàncies, s'atengueren 20.000 cridades a la seu del SUMMA i s'activaren plans d'emergència en 21 hospitals.

En la nit de l'11 de març, fa ara un mes, una nota de la Conselleria de Sanitat informà del nombre de ferits atesos aquella jornada pels atemptats, 1.430, xifra que es va incrementar els dies posteriors.

D'aquests, 965 foren ingressats fins en 15 hospitals de la comunitat madrilenya; 10 en tres centres privats; 204 foren atesos en Atenció Primària; i 250 als hospitals de campanya instal·lats amb caràcter immediat i urgent després de la matança. Va ser l'hospital Gregorio Marañón el centre que més ferits acollí, 312; seguit del Doce de Octubre, amb 255, i del clínic San Carlos, amb 68.

En la nit de l'11-M, hi havia 44 ferits en estat crític, 27 de molt greus, 153 de greus i 119 de lleus. Ja s'havien registrat 457 altes als hospitals públics. En aquell mateix dia, de les 14 morts registrades als centres, ja se'n comptabilitzaven nou.

A partir de l'11 de març, el descens de ferits que continuaven als hospitals inicià un degoteig, cada vegada més lent, amb informes mèdics periòdics que informaven del seu estat.

Durant totes aquestes setmanes, els metges que als diferents centres hospitalaris de Madrid han atès els nombrosos ferits han centrat els seus esforços, sobretot, a estabilitzar problemes toràcics i pulmonars i, a més, a guarir ferides traumatològiques i cremades.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris