cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 25°
25°

Espanya es disculpa amb l'ONU per forçar la condemna a ETA per l'11-M

L'ambaixador davant l'organisme envià una carta presentant excuses

Espanya presentà les seves excuses aquest divendres davant de l'ONU per haver pressionat el Consell de Seguretat a votar una condemna contra «el grup terrorista ETA» per l'atemptat de l'11 de març a Madrid, que causà la mort de 192 persones i que després es comprovà que havia estat duit a terme per extremistes islàmics.

«Els atemptats foren comesos per elements islamistes radicals», reconegué l'ambaixador espanyol davant de l'ONU Inocencio Arias en una carta remesa al Consell de Seguretat i publicada aquest divendres en diversos mitjans de comunicació.

Després dels atemptats, el Consell actuà amb una rapidesa fora del comú per condemnar ETA pels atacs contra els trens de rodalia de Madrid, en el qual alguns analistes consideren que havia estat una manipulació del Govern espanyol de José María Aznar.

«Els antecedents immediats de què es disposava en aquell moment inicial dugueren de bona fe a les autoritats policíaques i, com és sabut, a la pràctica totalitat de les forces polítiques del meu país a extreure una conclusió sobre l'autoria dels fets que no es correspon amb el que sortí a la llum més tard, assegura la carta d'Arias, «d'allà la nostra petició al Consell de Seguretat, formulada en les hores immediatament posteriors a l'atemptat, i que ara lament», agrega.

Molts analistes consideren que el Govern d'Aznar fou poc honest en culpar ETA i manipulà la informació per intentar treure'n profit electoral. Les resolucions anteriors del Consell que condemnaven atacs terroristes mai havien esmentat noms d'organitzacions, ni tan sols quan els atacs de l'11 de setembre de 2001 contra les torres bessones de Nova York als Estats Units. L'actual president del Consell, l'alemany Gunter Pleuger, explicà divendres que no s'anava a revisar la qüestió i que considerava que el tema estava tancat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris