cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

La Policia troba quatre bombes d'ETA en una casa al sud de França

Els artefactes estan llests per ser utilitzats en qualsevol moment

La Policia francesa, que aconseguí la detenció de tres presumptes membres de la direcció d'ETA, trobà, a darrera hora de divendres en un habitatge de Bagneres de Bigorre, al sud de França, quatre bombes llestes per atemptar. Ahir, el ministre espanyol d'Interior en funcions, Àngel Acebes, aclarí que la detenció de l'històric Mobutu es produí després d'una complicada investigació de la Guàrdia Civil i la Policia Judicial francesa.

A l'esmentat habitatge del departament dels Alts Pirineus, que fou localitzat arran de les detencions de divendres, es trobaren dues olles amb uns tres quilos d'explosius ocults en sengles motxilles i dues bombes adossades més, segons confirmà Acebes.

Acebes afirmà que els artefactes explosius haurien pogut ser utilitzats amb finalitats criminals «en un molt breu espai de temps» i que els presumptes terroristes havien deixat la casa «molt recentment». Al mateix habitatge, hi havia dispositius electrònics que empra la banda terrorista per confeccionar els explosius i un ordinador.

Els terroristes no utilitzaren per a la seva fugida un cotxe robat trobat al costat de l'habitatge, al qual li havien col·locat matrícules falses i del qual el ministre en funcions deduí que havia de ser usat per traslladar els explosius, fins i tot per estacionar-lo com a cotxe bomba.

Aquesta és la troballa més important fins ara dins l'operació conjunta de la Guàrdia Civil i els Renseignements Generaux (la Policia Judicial francesa), encara que se n'haurien pogut produir d'altres dels quals el ministre en funcions declinà informar per no perjudicar les investigacions.

Durant la roda de premsa oferida ahir pel ministre de l'Interior, Acebes explicà que la detenció del cap de l'aparell logístic d'ETA, Félix Ignacio Esparza Luri, divendres al matí a Dax, desencadenà la captura hores més tard de Félix Alberto López de la Calle, Mobutu, i la seva companya sentimental, María Mercedes Chivite, Mertxe, l'horabaixa a Angulema. Tots ells, segons Àngel Acebes, pertanyien a la direcció d'ETA.

A Esparza Luri s'arribà, digué Acebes, per una complicada i llarga investigació de Guàrdia Civil i Policia Judicial francesa centrada en el lloguer de pisos al sud de França per part de l'organització terrorista.

El Departament d'Interior situa Mobutu com un dels màxims responsables de l'aparell militar i logístic. El ministre en funcions definí López de la Calle com «un referent dins l'organització terrorista ETA». De fet, a més de les responsabilitats que tenia als aparells esmentats, adquiria especials funcions de comandament quan la banda terrorista «tenia dificultats», és a dir, quan anaven caient els seus caps sense quasi temps per assolir les tasques de direcció.

Acebes explicà que, al costat d'Esparza Luri, López de la Calle es dedicava a coordinar els aparells i a substituir els caps d'ETA que eren detinguts al sud de França. Per a això, Mobutu comptava amb un nombre de col·laboradors que l'ajudaven en aquestes tasques i entre els quals es trobava Chivite.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris