nubes rotas
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

Els islamistes intenten volar el tren d'alta velocitat amb el mateix explosiu de l'11-M

Al Qaeda afirma que Espanya és el tercer objectiu d'Occident

La Guàrdia Civil desactivà ahir un artefacte col·locat a la via de l'AVE Madrid-Sevilla a la província de Toledo. L'aparell, en el qual faltava l'iniciador, anava carregat amb dotze quilos de material explosiu que, a falta de confirmació definitiva, és Goma-2 Eco, el mateix que es va utilitzar en els atemptats de l'11 de març.

La troballa de la bomba motivà que el Govern en funcions posàs en marxa un dispositiu especial de seguretat, amb tots els mitjans humans i materials disponibles per revisar en primer lloc tota la via de l'AVE i per activar, posteriorment, un dispositiu de vigilància permanent als llocs més sensibles d'aquesta línia.

El ministre de l'Interior en funcions, Àngel Acebes, informà que la línia de l'AVE Madrid-Sevilla -el funcionament del qual fou interromput quan es va trobar l'explosiu- quedarà suspès fins que avui conclogui previsiblement la revisió «quilòmetre a quilòmetre» de la via.

Segons els investigadors, la bomba es degué col·locar a les vuit hores d'ahir al matí dins una bossa de supermercat en el punt quilomètric 61'2 de la línia entre els termes municipals de Mocejón i Villaseca de la Sagra, a la província de Toledo. L'artefacte estava col·locat entre les travesses de la via al seu pas per un pont.

Els investigadors consideren que hagué de ser deixat allà després de les vuit del matí, ja que a les 7.30 hores agents de la Guàrdia Civil i operaris de Renfe havien efectuat una ronda ordinària d'inspecció a la zona i llavors la bossa encara no hi era. A més, el ministre informà que la bossa era eixuta, quan al llarg de la nit s'havien produït diverses precipitacions a la zona, i els cables eren nous.

Un vigilant de Renfe va ser qui trobà la bossa a les 11.30 hores i n'advertí una dotació de la Guàrdia Civil que, després d'una primera inspecció, reclamà la presència dels serveis de desactivació d'explosius, els quals comprovaren l'existència d'una bomba i procediren a neutralitzar-la.

Acebes va explicar que a falta de l'anàlisi definitiva de l'explosiu, que s'efectuarà al laboratori de Criminalística de la Guàrdia Civil, el seu color i la seva textura permeten assenyalar «amb tota cautela» que estava carregat amb 12 quilos de Goma 2-Eco. El detonador trobat a l'artefacte també era de coure, igual que els emprats en els atemptats de Madrid, segons fonts de la investigació.

A més, el ministre indicà que no s'havia instal·lat completament, ja que hi faltava l'iniciador -elèctric o manual. Per aquest motiu, els investigadors sospiten que els qui col·locaren l'artefacte hagueren de fugir per la sospita que podien ser sorpresos. L'artefacte explosiu tenia un cable de 136 metres connectat a un detonador, que era devora l'artefacte.

El ministre de l'Interior demanà «tota la tranquil·litat i la calma necessàries» en la feina de les Forces de Seguretat i anuncià la posada en marxa d'un dispositiu amb efectius de la Guàrdia Civil, el Cos Nacional de Policia, les Forces Armades i vigilants de Renfe.

Dins aquest dispositiu especial, es faran servir 45 helicòpters, totes les unitats canines especialitzatdes, vehicles tot terreny, vehicles blindats de l'Exèrcit, vagonetes, trens exploradors i plataformes de reconeixement de Renfe. La cèl·lula de crisi activada després dels atemptats de l'11 de març i que presideix el secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Astarloa, quedarà activada de manera permanent, durant les 24 hores.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris