nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Els grups es comprometen a no deixar en minoria el PSOE al Congrés i al Senat

L'acord per al «pluralisme polític» fou subscrit per tots el partits excepte el popular

98448

Representants de tots els grups parlamentaris, llevat del PP, es fotografiaren junts després de firmar l'acord.

El Senat es constitueix avui de manera paral·lela al Congrés dels Diputats, per iniciar de manera formal l'etapa de la VIII Legislatura i d'acord amb els resultats de les eleccions generals del passat 14 de març. Encara que les urnes atorgaren al PP gairebé 30 senadors més que al PSOE, un acord d'aquest partit amb la resta de forces minoritàries per a les meses d'ambdues cambres, cedint part dels seus llocs al grups minoritaris, deixa els populars sense la Presidència del Senat.

Tots els grups parlamentaris signaren ahir l'acord «pel pluralisme polític als òrgans institucionals del Congrés i del Senat», comprometent-se a cercar pactes durant tota la Legislatura per «impedir que el grup socialista quedi en minoria a les meses d'ambdues cambres».

Aquest és un dels punts més destacats de l'acord que ahir firmaren al Congrés portaveus de totes les forces polítiques amb representació parlamentària -PSOE, CiU, IU-ICV, ERC, PNB, CC, BNG, EA, CHA, NB i PAR-, llevat del PP, i que ha permès que quatre partits quedin representats a la Mesa del Congrés, cinc en la del Senat i que el president d'aquella Cambra sigui un socialista tot i la majoria del PP.

En l'acord es fa un reconeixement exprés del fet que el PSOE cedirà a altres forces polítiques part de la representació a les meses del Congrés i del Senat que «en aplicació estricta dels reglaments parlamentaris i del resultat electoral li correspondria com a grup més votat».

El portaveu del PSOE al Congrés, Alfredo Pérez Rubalcaba, explicà que l'acord firmat va més enllà de garantir una composició plural de les cambres, i reflecteix «fidelment» la voluntat socialista que aquesta legislatura es vegi marcada pel diàleg, la recerca del consens, el respecte de l'adversari i la potenciació del Parlament.

Rubalcaba comparegué acompanyat pel seu antecessor, Jesús Caldera, que coincidí en que aquest acord entre totes les forces tret del PP «té molt de simbòlic» i respon al mandat de la societat de voler un Govern «estable» i «ferm» però «dialogant», com ho serà el PSOE.

Segons l'acord establert ahir, els socialistes cediran tres dels seus quatre llocs a la Mesa a CiU -on el senador autonòmic Jordi Casas podria ocupar una secretaria-, al PNB -que ocuparia n'una altra- i a l'Entesa Catalana de Progrés -Isidre Molas dels PSC i Josep Maria Esquerda d'ERC opten a una vicepresidència-, quedant reservada per a Javier Rojo la presidència de la Cambra.

El PP, que presenta la fins ara portaveu adjunta del grup parlamentari, Rosa Vindel, per a la presidència, obtendria així l'altra vicepresidència que ocuparia el fins avui president Juan José Lucas, i les altres dues secretaries, que serien a càrrec del senador de Màlaga Damián Caneda i el senador d'Àlaba José Manuel Barquero.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris