nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

Més de 5.000 persones donen suport al Govern tripartit i rebutgen la treva d'ETA

Rajoy diu que la manifestació a Barcelona legitima la negociació política de Carod

Més de 5.000 persones es congregaren ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, davant de la seu de la Generalitat, contra ETA i a favor de l'autogovern, en una concentració en la qual es guardaren cinc minuts de silenci. Durant la mobilització, organitzada pels sindicats i tots els partits, excepte el PP i les associacions de víctimes del terrorisme, un grup de persones protagonitzà l'únic incident de la jornada, trencant el silenci al crit de «Visca Espanya» i «Visca Crist Rei».

Els ciutadans que participaren en la marxa silenciosa només romangueren durant cinc minuts a causa de la forta pluja. La cita era en contra d'ETA, a favor de l'autogovern i en «solidaritat amb tots els ciutadans de l'Estat». L'eslògan de la concentració era «En defensa de la democràcia, l'autogovern de Catalunya i en solidaritat amb tots els ciutadans de l'Estat. ETA no ni aquí ni en cap lloc».

Els partits catalans mobilitzaren així els ciutadans catalans en contra d'ETA, després de la treva parcial declarada per l'organització terrorista a Catalunya, hores abans del començament de la campanya electoral. A la convocatòria, acordada per CiU, PSC, ERC, ICV, EUiA, s'han sumat les organitzacions sindicals d'UGT, CC OO, USO i Unió de Pagesos.

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, el conseller en cap, Josep Bargalló i el de Relacions Institucionals, Josep Saura, encapçalaren la representació del govern català. A la cita també hi han acudit partits polítics de tot Espanya com ara el PNB, PSE amb Patxi López, BNG, CHA, EA, PSM i de manera destacada, representants del Govern basc com ara la consellera d'Indústria, Ana Aguirre, i el president del seu Parlament, Juan María Atutxa.

Finalitzats els cinc minuts de silenci, els milers de concentrats, que es reunien a la plaça de Sant Jaume i col·lapsaven els carrers veïns, respongueren amb «Els Segadors». El president, Pasqual Maragall, considerà «molt lamentable» l'absència del PP a aquest acte «perquè amb aquesta manifestació el que volem dir a Espanya és que estam amb vosaltres i que no volem ser perdonats pels qui no poden perdonar res, perquè quan els ha fet falta, ens han matat, com a Lluch i a tants altres».

El líder d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, per la seva part, assenyalà que el PP a Catalunya «no té marge de maniobra i obeeix a les ordres de Madrid» i lamentà que els populars no tinguessin «el coratge democràtic de plantejar amb tota claredat el final del terrorisme com a resultat de l'acord de tots els partits democràtics». «Que sàpiga interpretar bé el missatge de Barcelona», va apuntar.

Des del PP, el secretari general i candidat a la presidència del Govern, Mariano Rajoy, advertí que la manifestació contra ETA de Barcelona no és contra l'organització terrorista, sinó que és una «basta manipulació» i pretén «ser una legitimació d'una negociació política que ha fet un senyor que ha donat lloc a una treva d'ETA» només a Catalunya. El líder popular a Catalunya, Josep Piqué, matisà que l'absència del PP en la concentració «pot portar costs electorals».

Rajoy intervingué a Lleó en un acte en el qual recordà que a la manifestació de Barcelona no han anat ni les víctimes, ni tots aquells que «donen la batalla dia a dia al País Basc», com la Fundació per la Llibertat, el fòrum d'Ermua o el grup Basta Ya!, ni els que sempre van a les manifestacions contra ETA i tanmateix, precisà, sí ho fan «una sèrie de senyors que mai han anat a manifestar-se contra ETA».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris