algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

El preu de l'habitatge nou puja un 18'5% el 2003, el major augment en 13 anys

Els pisos usats també han patit un encariment significatiu, del 16,7 per cent respecte del 2002

El preu mitjà de l'habitatge nou es va situar en 1.625,2 euros per metre quadrat a tancament de 2003, fet que suposa un augment del 18,51 per cent respecte a 2002, mentre que els pisos usats es van encarir un 16,7 per cent, fins a situar-se en una mitjana de 1.330,5 euros per metre quadrat, segons va informar ahir Taxacions Immobiliàries (Tinsa).

La pujada del preu dels pisos nous va assolir el 21,8 per cent a les capitals de província, on el metre quadrat va cotitzar a 2.167 euros, mentre que l'augment mitjà a la resta de poblacions va ser del 15,6 per cent (1.330 euros).

L'encariment mitjà de l'habitatge nou l'any passat va superar així en sis punts el del 12,2 per cent de 2002 com a conseqüència de la progressiva acceleració que trimestralment va registrar la pujada del preu dels pisos. En concret, el preu de l'habitatge va pujar un 14,5 per cent interanual en els tres primers mesos de 2003, que es va elevar al 15,2 per cent en el segon trimestre i fins al 16,7 per cent a tancament de setembre, per acabar l'any amb un increment del 18,5 per cent.

El director general de Tinsa, Luis Leirado, va explicar que durant 2003 va persistir una sòlida base de demanda composta per la població en edat d'emancipar-se (entre 25 i 30 anys), les famílies que canvien de residència i els immigrants, entre altres col·lectius, que a més es va sostenir en el manteniment d'una conjunctura de baixos tipus d'interès, creixement econòmic i creació d'ocupació. Aquests factors van contribuir també a l'encariment del 16,7 per cent dels pisos de segona mà, el preu dels quals, tot i això, es va desaccelerar des de la pujada del 17,7 del 2002.

Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia han estat les comunitats autònomes que han patit un major augment del preu dels habitatges de segona mà al darrer any; malgrat això, Madrid, Barcelona, Bilbao i Pamplona continuen sent les ciutats més cares d'Espanya.

El directiu de la firma de taxació va advertir de «saturació» del mercat en algunes zones on les pujades de preu per sobre de la mitjana es localitzen fins i tot a les perifèries més llunyanes de les ciutats, però va descartar descensos bruscos de demanda i preus en la mesura que es mantinguin els tipus d'interès.

En aquest sentit, Leirado va apel·lar a la «sensatesa» de les famílies perquè a l'hora d'hipotecar-se incloguin als seus càlculs un eventual increment dels tipus, ja que, segons va advertir, els préstecs hipotecaris «seran els primers afectats» davant d'un encariment del preu dels diners.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris