nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

L'oposició vol la destitució de Valcárcel i Valdecasas pels insults a Maragall i ERC

El president de Múrcia nega haver qualificat de «borratxo» el president de la Generalitat

85602

Valcárcel (esq.) s'entrevistà amb el batle de Molina de Segura, Eduardo Contreras.


Després que l'oposició hagués demanat la destitució del ministre Trillo per les seves paraules sobre Perejil, ahir els partits tornaren a exigir responsabilitats al Govern pels insults al president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, de qui el president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, insinuà que és «un borratxo». També s'hi afegeix un altre incident, el de la ministra d'Administracions Públiques, Julia García-Valdecasas, que qualificà ERC d'«assassins».

Els populars han demanat als seus militants «respecte» en el debat polític, però l'oposició els acusa de «dinamitar» la cohesió d'Espanya amb «la barra lliure» i amb «la intenció de mentir i de difamar» i demanen a Mariano Rajoy que hi prengui mesures. Ambdós demanaren disculpes, però amb matisos: el president murcià negà haver qualificat de «gat» Maragall i Valdecasas acusà el PSOE d'utilitzar el tema de manera electoral.

PSC, ERC i ICV-EA, grups parlamentaris del tripartit, coincidiren ahir a deplorar els «insults» i les «agressions claríssimes» de Valcárcel contra Maragall i els atacs de Valdecasas a ERC. El portaveu parlamentari d'aquesta formació, Josep Huguet, considerà que «en qualsevol altre lloc del món, una cosa així significa una dimissió immediata», ja que les paraules de Valcárcel la priven de «tota la talla política per a un rang institucional».

Huguet exigí al PP català «que es banyi», per la qual cosa ERC ha presentat una proposició no de llei -que la Cambra no debatrà fins passades les eleccions del 14-M- en la qual es retreuen les declaracions de Valdecasas i la «falta de lleialtat institucional» de Valcárcel. A més, s'hi expressa el «rebuig de l'ús sistemàtic de l'insult i la calúmnia per a rèdits electorals».

El portaveu parlamentari d'ICV-EA, Joan Boada, considerà també imprescindible un pronunciament de la Càmbra catalana «en defensa de la Generalitat i del seu president per les agressions contínues i gravíssimes» rebudes. Així, advertí que «no basta retractar-se'n públicament», ja que «si es comet cap error polític hi ha d'haver una resposta política».

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, assegurà que els màxims líders del PP, Aznar i Rajoy, «obriren la veda utilitzant un comunicat d'ETA» per atacar els socialistes. I acusà el PP de «comportar-se com a amics de brega i d'usar un llenguatge més propi de disputes de taverna» que de debats polítics, per advertir que «gràcies al PP torna l'Espanya més negra que ens pensàvem haver desterrat amb la Constitució».

Iceta denuncià l'absència de sentit institucional i la «mala educació» del president de Múrcia i ironitzà desglossant les sigles del PP com «el partit del Pobre Piqué, dedicat de manera permanent a desmentir les infàmies».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris