muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
13°

ETA diu que la treva a Catalunya és fruit de la reflexió i no d'un acord amb Carod

Ridao diu que els que cregueren el vídeo hauran d'acceptar que «no hi hagué pacte»

76926

Zapatero, a la foto amb Alfredo Pérez-Rubalcaba, diu que el PSOE s'ha deixat la pell per la llibertat.

L'organització terrorista ETA afirmà, en una entrevista publicada pel diari Gara, que la treva decretada a Catalunya des de l'1 de gener del 2004 és fruit únicament de la seva «pròpia reflexió» i, per tant, no d'un acord amb el secretari general d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira. Els etarres creuen que seria un error per a Euskal Herria malgastar l'actual crisi de l'Estat i adverteixen que llegir les seves iniciatives «en clau de debilitat operativa» allunya l'horitzó de la pau.

Enmig de la tempesta política que deslligà l'anunci de treva per part d'ETA només per a Catalunya, els terroristes intervingueren de nou per aclarir que la decisió és exclusiva seva, en tenir en compte diversos factors com «la lluita armada exercida en aquesta regió, el canvi polític dels últims anys i les relacions entre els pobles».

ETA creu que l'Estat espanyol té un problema en la seva estructuració general i els qui el fan «aflorar» són «Euskal Herria i Catalunya». «Als dos pobles, a més, és en punt més alt la necessitat d'un procés de transició per abandonar l'actual marc jurídic i polític caduc i per avançar a un altre de nou», precisà.

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, afirmà ahir que «els qui aquesta setmana han donat crèdit al comunicat d'ETA quan mai abans no n'hi havien donat, hauran d'acceptar, per coherència, que en cap moment Carod-Rovira no parlà d'una treva a Catalunya i que no hi hagué cap acord o negociació». Ridao féu aquestes declaracions després de la publicació de l'entrevista.

Per Ridao, la millor contribució que pot fer ETA per propiciar el que ell denominà Acord per a la Normalització i la Pacificació entre la forces polítiques democràtiques és «abandonar totalment les armes». «Ara aquest acord està contaminat per la presència d'ETA, que entorpeix i evita el diàleg», afegí el dirigent republicà.

Per la seva banda, el secretari general i candidat del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, acusà ahir el president del Govern i el candidat del PP a la Moncloa, José María Aznar i Mariano Rajoy, de sortir amb «tota l'artilleria carregada per fer el major mal possible» al PSOE només trenta minuts després que es fes públic el comunicat d'ETA sobre la treva a Catalunya, davant la tardança que demostraren a informar de la mort de set agents del CNI en una emboscada a l'Iraq.

Zapatero assegurà que per a la ciutadania ha estat «grosser i detestable» que el PP utilitzi d'aquesta manera el comunicat dels «etarres», després de recalcar que el PSOE ha estat un partit que «s'ha deixat la sang» contra l'organització i per la Constitució.

Vèncer amb la llei
Mariano Rajoy assegurà que «el terrorisme es venç amb la llei, i no es pot pactar amb ells ni posar preu polític a cap condició» i que «l'únic important que ha de dir ETA a la societat espanyola és que deixa de matar sense condicions».

Rajoy, en clausurar a Màlaga la trobada europea del PP, manifestà que si guanya mantindrà «la mateixa política antiterrorista que hem desenvolupat aquests anys», que considerà l'«eix bàsic d'actuació que ha donat resultats importants».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris