nubes dispersas
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Aznar i Rajoy exigeixen a Zapatero que compleixi el pacte contra ETA

Diuen que la unió amb ERC és incompatible amb el pla antiterrorista

El president del Govern espanyol, José María Aznar, i el secretari general del PP, Mariano Rajoy, mantenen les seves exigències al PSOE després d'escoltar com José Luis Rodríguez Zapatero demanava una reunió del pacte antiterrorista. Rajoy assegurà que els socialistes han de complir aquest acord i tenir prudència a l'hora d'acusar el PP del que, segons el dirigent popular, són errors propis del PSOE. Des del Govern, tant el seu portaveu, Eduardo Zaplana, com els dos vicepresidents, Rodrigo Rato i Javier Arenas, exigiren el compliment de l'acord i apostaren per mantenir-lo, però fixaren com a condició la ruptura de tot acord amb ERC, que consideren incompatibles amb el text firmat.

Aznar creu que Rodríguez Zapatero ha de trencar el pacte del Govern català «per responsabilitat nacional» i «sentit comú». Al cap de l'Executiu no li ha agradat la solució adoptada per Josep Lluís Carod-Rovira per cloure aquesta crisi. «És digne de tenir en compte que lluny de condemnar el comunicat o les accions terroristes o de disculpar-se pels errors comesos o anunciar un canvi de política, allò que s'intensifica és no només un desafiament sinó a més una vergonya veritablement espectacular per a tots els catalans i per a tots els espanyols», digué.

Segons el cap de l'Executiu, «el fons de la qüestió continua sent el mateix, el PSOE ha de trencar els acords amb ERC» perquè «són incompatibles amb el Pacte». Segons digué, «estam davant d'un problema de decisió i de capacitat de lideratge» en el PSOE perquè Rodríguez Zapatero no és capaç «de trencar uns acords que comprometen greument el seu partit». «Asseure's a negociar avantatges polítics amb el terrorisme, emparant-se en unes institucions, en aquest cas a Catalunya, em sembla un insult no només als catalans, sinó a tots els espanyols», sentencià.

Ni Aznar, ni Mariano Rajoy feren cap al·lusió a una possible convocatòria del pacte antiterrorista, com demanà Rodríguez Zapatero. El líder popular sí que explicà on veu l'incompliment del PSOE en el pacte antiterrorista. Rajoy digué que el pacte prohibeix pactar amb ETA o amb qualsevol organització política que ho faci. De les declaracions d'altres dirigents populars es desprèn que hi ha tres punts que el PP veu incomplerts.

En primer lloc, la referència al Pacte de Lizarra, i considera que PNB i EA han d'abandonar-lo com a requisit imprescindible per «assolir qualsevol acord polític o pacte institucional» amb ambdues forces polítiques del País Basc. En segon lloc, sentencia que «la pau, la convivència lliure i el respecte als drets humans són valors no negociables». I finalment, l'afirmació que «al Govern d'Espanya correspon dirigir la lluita antiterrorista».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris