algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Carod renuncia a tornar al Govern i Maragall dóna la crisi per tancada

Populars i socialistes s'acusen uns als altres d'incomplir el pacte antiterrorista

56976

Maragall amb el president de la Comissió Europea, Romano Prodi.

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, considerà que la crisi del Govern que presideix «està resolta» i que el tripartit continuarà endavant, després que el secretari general d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, anunciàs que no tornaria a la Generalitat i l'instàs a nomenar un dirigent republicà com a nou conseller en cap, càrrec per al qual aquesta formació proposa l'actual conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló. Aquesta fou la resposta de Carod a la crisi originada per l'anunci d'una treva d'ETA a Catalunya.

Maragall, en roda de premsa a Brussel·les celebrada després d'una jornada de contactes amb líders europeus, es declarà «satisfet» amb els esforços que està realitzant ERC per acabar amb la crisi i amb els noms proposats per al reajustament al Govern. Això no obstant, indicà que «encara he de parlar amb ERC amb calma i tranquil·litat sobre els nous nomenaments». «Estim l'esforç que ERC està fent per acabar amb una crisi que té persones i grups molt interessats perquè no es resolgui», precisà.

Del seu costat, Carod-Rovira comparegué el migdia davant dels mitjans de comunicació després de la reunió de la permanent d'ERC per abordar una sortida a la crisi. El líder d'ERC anuncià que el seu partit ha decidit proposar al president el nom d'un altre dirigent republicà perquè, en virtut del pacte de creació del govern tripartit, sigui el nou conseller en cap. ERC proposa Bargalló.

Posteriorment a la seva compareixença, fonts d'ERC avançaren que la direcció proposà Josep Bargalló com a nou conseller en cap i la diputada Marta Cid com a successora de Bargalló al capdavant de la Conselleria d'Ensenyament.

En una breu roda de premsa acompanyat pel «número 2» d'ERC, Joan Puigcercós, Carod-Rovira confirmà no només que el pròxim conseller en cap serà «un altre dirigent d'Esquerra», sinó que també mantindrà com a mínim fins al pròxim congrés del partit (previst per a l'estiu), el seu càrrec de secretari general i continuarà sent el «cap de llista per Barcelona en les pròximes eleccions generals.

Caroda destacà que ERC és una força política independent i que, en conseqüència, pren les seves pròpies decisions sobre qui ha d'ocupar els càrrecs de direcció, fet pel qual «no se sotmetrà ni acceptarà ingerències de cap altre partit». «Per a nosaltres resulta prioritari el manteniment de l'actual Govern de Catalunya i de la seva composició com executiu d'esquerres i catalanista, i per això, davant del cúmul d'agressions i manipulacions, tant per part d'ETA com de l'entorn mediàtic del PP, entenem que el que s'ha de fer és reforçar el govern de la Generalitat».

«És fonamental tornar el Govern català a la normalitat dels seus inicis i això implica, segons l'acord tripartit, procedir al nomenament d'un conseller en cap en la persona d'un dirigent d'ERC», que segons aclarí més endavant, no seria ell mateix.

«ERC demana, alhora, que el president de la Generalitat convoqui totes les forces polítiques catalanes a una reunió» que tindria com a finalitat «trobar una via catalana de resolució de conflictes que serveixi, així mateix, per reforçar el diàleg», digué.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris