muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

El Tribunal Superior del País Basc admet a tràmit el recurs de Navarra contra el Pla Ibarretxe

El Govern navarrès requereix l'anul·lació de les referències i articles al·lusius a la Comunitat Foral

La Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha dictat un acte pel qual s'admet a tràmit el recurs interposat pel Govern de Navarra contra el Pla Ibarretxe, informà ahir l'Executiu Foral en un comunicat. Per impugnar la citada resolució judicial, les esmentades fonts explicaren que existeix la possibilitat de fer un recurs de súplica davant de la mateixa Sala mitjançant escrit presentat en el termini de cinc dies, explicats des del següent a la seva notificació, «no obstant el qual es portarà a efecte la resolució impugnada».

El Govern de Navarra adoptà el passat 19 de gener l'acord de plantejar un conflicte positiu de competències davant del Tribunal Constitucional, així com d'interposar un recurs contenciós administratiu contra l'acord del Govern basc del 25 d'octubre de 2003 que aprovava «la proposta d'Estatut Polític de la Comunitat d'Euskadi», denominada també Pla Ibarretxe.

Anteriorment, el 24 de novembre de 2003, el Govern de Navarra va adoptar un acord pel qual requeria al Govern basc l'anul·lació o revocació de l'esmentat Pla, i concretament de les referències i articles al·lusius a la Comunitat Foral. El 16 de desembre de 2003 el Govern basc notificà al de Navarra el seu acord, pel qual es desestimava aquest requeriment i després d'aquesta negativa fou quan el Govern de Navarra interposà els esmentats recursos.

El Govern de Navarra manté que el contingut del denominat Pla Ibarretxe és «inconstitucional i no s'adequa a l'ordre de delimitació de competències que estableix la Constitució espanyola i la Llei Orgànica 13/1982, de 10 d'agost, de Reintegració i millorament del Règim Foral de Navarra». En aquest sentit, recorda que en el Preàmbul d'aquest Pla «es determina la pertinença de Navarra al que es qualifica com un poble amb identitat pròpia al conjunt dels pobles de Europa, al marge de qualsevol decisió o manifestació de voluntat del poble navarrès i de les seves institucions».

Igualment, considera que el Govern basc «s'arroga indegudament una representació en referir-se a un dret d'autodeterminació dels navarresos per decidir el seu futur així com a les previsions relatives sobre les relacions entre Navarra i la Comunitat d'Euskadi». Concretament, l'article 6 del Pla Ibarretxe assenyala que les relacions entre Navarra i la Comunitat d'Euskadi se subjectaran al que estableixin les ordenacions de les esmentades comunitats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris