muy nuboso
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Imaz: «El final d'ETA arribaria si Batasuna fos capaç d'exigir-l'hi»

«No permetrem que es parli dels bascs sense la veu de la societat»

El president del PNB, Josu Jon Imaz, afirmà ahir que el final d'ETA arribaria si Batasuna «tingués el coratge» d'exigir-l'hi. Imaz assenyalà que l'esquerra abertzale caurà a l'«abisme» si no és capaç d'exigir a l'organització la seva desaparició. Per això és necessari, segons el líder nacionalista, que les forces polítiques dialoguin. Respecte del pla Ibarretxe, Imaz digué que el PNB intentarà que el Parlament pugui debatre el projecte del lehendakari, Juan José Ibarretxe, i confià que el Tribunal Constitucional rebutgi el recurs del PP.

«Si Batasuna no reacciona exigint a ETA que desaparegui, ETA pot dur fins i tot el món polític de l'esquerra abertzale a l'abisme», afirmà Imaz. Al seu parer, Batasuna ha de respondre a les exigències de la ciutadania i de part del seu propi món demanant a l'organització terrorista el seu final, perquè «això obriria un escenari polític en aquest país en el qual podríem fer moltes coses diferents des de tots els punts de vista».

Sobre el recurs del Govern central al Tribunal Constitucional contra el pla Ibarretxe, Imaz digué que si és acceptat «els seus magistrats passarien a la història del constitucionalisme com un TC que ha donat un pas al retall de llibertats i a la negació d'un debat sobre el seu propi futur a la societat basca».

La proposta de José Luis Rodríguez Zapatero de recuperar la unitat contra ETA provocà que Imaz carregui contra PP i PSOE. Creu que ambdós partits han convertit aquest assumpte en l'eix de les seves campanyes electorals «sense donar la veu a la societat basca», cosa que, segons digué, el PNB no està disposat a consentir. Tant IU com EA, els altres dos socis del Govern basc creuen que és incompatible la recuperació de la unitat antiterrorista amb el manteniment del Pacte Antiterrorista que el PSOE té amb el PP.

Imaz assegurà que el diàleg és «absolutament necessari en una societat democràtica», però recordà que «no val exigir condicions per parlar», com ha fet el PSOE amb la retirada del pla Ibarretxe.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris