algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Milers de persones es manifesten contra la guerra d'Iraq un any després

Les ciutats principals acullen concentracions per demanar la tornada de les tropes

91632

Devers 150.000 persones es manifestaren pels carrers de Madrid per recordar la gran marxa de fa un any amb un milió d'assistents.

Un any després de la mobilització massiva amb el crit de «No a la guerra!», milers de persones es manifestaren ahir convocades per l'oposició, pels sindicats i per més d'una trentena d'organitzacions en tot l'Estat espanyol. Madrid, Barcelona i altres ciutats de la geografia peninsular s'hi afegiren per exigir al president del Govern, José María Aznar, el final de l'ocupació de l'Iraq i la tornada de les tropes espanyoles destacades en a quell territori. I també l'explicació de les causes que el menaren a donar suport a una guerra «il·legal i immoral» al costat dels EUA i del Regne Unit.

Devers 150.000 persones s'aplegaren en la concentració de Madrid, que va anar des de la Moncloa fins a la plaça d'Espanya, en contra de la guerra i de l'ocupació posterior de l'Iraq. Amb el lema «Un any després, Madrid contra la guerra», la protesta, que va transcórrer sense incidents, serví perquè els assistents es queixassin també del caos en el qual Espanya es veu sumida i commemorassin el primer aniversari de la gran manifestació, que fa un any va reunir més d'un milió de persones. Els crits contra els EUA i contra Aznar i la política del PP centraren l'acte, que va tenir la presència de polítics de l'oposició, dels sindicats i una trentena d'organitzacions.

En acabar la manifestació, l'actor Juan Diego Botto i l'escriptora Rosa Regàs llegiren un manifest en el qual els convocants rebutjaven «com a falses» les raons esgrimides pels governs implicats a justificar la invasió de l'Iraq. A més, recordaren que ara com ara «continuen mentint».

A Barcelona, més de 10.000 persones es concentraren a la plaça de Catalunya per protestar contra la guerra de l'Iraq. L'acte va començar amb les paraules de benvinguda de la plataforma Aturem la guerra i amb els cants de la Coral Primavera per la pau. Els crits contra Aznar i contra la política del PP centraren l'acte.

Més de 30 municipis catalans també dugueren a terme concentracions, a la mateixa hora i per la mateixa causa.

La Campanya Valenciana Contra la Constitució de l'Europa del Capital i la Guerra convocà la població per dir en veu alta que «no s'han trobat armes de destrucció massiva a l'Iraq, no hi havia relacions entre l'Iraq i Al Qaeda» i que Saddam Hussein i l'Iraq «no eren cap amenaça per a l'estabilitat de la zona pel seu poder militar».

La manifestació començà a la plaça de Sant Agustí, amb 4.000 persones, segons la Policia i amb 20.000 segons els convocants. A l'horabaixa hi hagué més manifestacions a Valladolid, amb el punt de partida a la plaça de Colón i a Saragossa, a la plaça d'Espanya, entre altres localitats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris