bruma
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Les rebaixes de gener fan caure l'IPC

El Govern diu que hi ha un procés de «desinflació intensa», que durarà uns dos mesos

Les rebaixes i l'efecte de l'apreciació de l'euro sobre el preu del petroli han estat determinants perquè l'IPC baixàs 7 dècimes per gener, amb la qual cosa l'índex interanual retrocedí fins al 2'3%, un percentatge inferior de tres dècimes al del tancament del 2003 i el més baix des de juliol del 1999.

Els aliments frescs continuen la seva tendència a l'alça, llevat de la carn d'au, que baixà un 1'9% durant el gener a causa de la grip dels pollastres.

Aquestes dades duen el Govern a afirmar que l'economia espanyola ha entrat en un procés de «desinflació intensa», en paraules del secretari d'Estat d'Economia, Luis de Guindos, el qual augurà que la situació s'allargarà almanco dos mesos.

Segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística, la inflació subjacent -sense aliments frescs ni productes energètics- disminuí una dècima per gener. Així, el seu índex interanual es va situar en un 2'3%, dues dècimes menys que per desembre.

L'IPC harmonitzat, el que tots els països de la UE fan servir, reflecteix un descens major, de 8 dècimes, però el seu percentatge interanual queda igual que el de l'estatal (2'3%, enfront del 2'7 de desembre).

La desacceleració dels preus al consum per gener es degué, de manera fonamental, a l'efecte de les rebaixes, que impulsaren les baixades en el vestit i el calçat d'un 11 per cent respecte del desembre, si bé acumulen una alça interanual del 0'9%. El lleure i la cultura baixaren un 1'4 per cent mensual amb motiu de la finalització de la campanya de vacacions nadalenques, que va tenir impacte sobre els preus dels paquets turístics, els quals caigueren un 6'3%.

La major pujada va correspondre a altres béns i serveis (1'8%), a causa sobretot de la pujada de preus de les assegurances (3'3%), habitual a començament d'any. El preu del transport s'incrementà un 0'7% a conseqüència de la pujada dels carburants (0'5%) i dels automòbils (0'6%), dels serveis de manteniment i reparacions (1'3%) i de l'augment de les tarifes de transport urbà (2'8%), habituals el primer mes de cada any.

L'alimentació i les begudes no alcohòliques pujaren per gener un 0'5 per cent, en línia com en mesos anteriors amb les alces generalitzades de la majoria dels productes.

A més, és destacable l'augment del preu del peix (3'5%) i del pa (1'6%). Per contra, els preus de la carn d'au varen caure un 1'9 per cent sobretot, afectats pel descens del consum ocasionat per la grip dels pollastres. Respecte del gener del 2003, els aliments han pujat un 4 per cent, un índex interanual menor d'una dècima que el registrat per desembre. Per acabar, els aliments no elaborats pujaren un 0'6.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris