algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Estrasburg rebutja el recurs del Govern basc contra la Llei de partits

La norma recorreguda suposà la il·legalització de Batasuna

El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg rebutjà per unanimitat la demanda presentada pels serveis jurídics del Govern basc contra la Llei orgànica de partits polítics, i comunicà la seva decisió a l'Executiu central, segons informaren fonts governamentals.

El Tribunal adoptà la seva decisió basant-se en l'article 34 del Conveni de Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals. Aquest assenyala que, respecte de les demandes individuals, el Tribunal en podrà analitzar qualsevol de presentada «per tota persona física, organització no governamental o grup de particulars que es considerin víctimes d'una violació, per part d'una de les Altes Parts Contractants, dels drets reconeguts en el Conveni o en els seus protocols».

Segons el Tribunal, l'Executiu de Vitòria no encaixa en cap d'aquells perfils. Així, indica que el Govern basc és una organització governamental i que no pot, en nom de la Comunitat Autònoma d'Euskadi, presentar cap demanda fonamentada en l'article 34 del Conveni de Protecció dels Drets Humans.

El Tribunal recorda que l'Executiu basc «s'ha de qualificar d'organització governamental en oposición a organització no governamental en el si de l'article 34 del Conveni». Aquest article preveu que no tan sols els òrgans centrals de l'Estat sinó també les autoritats descentralitzades que exerceixin funcions públiques, sigui quin sigui el seu grau d'autonomia en relació amb els òrgans esmentats» són organitzacions governamentals, i que aquestes no poden presentar demandes com la duita a Estrasburg pel gabinet d'Ibarretxe.

A més, l'article 35, relatiu a les condicions d'admissibilitat, assenyala en el seu punt quart que el Tribunal rebutjarà «qualsevol demanda que consideri inadmissible» en aplicació del text del Conveni, tal com ha succeït en aquest cas.

El setembre passat el gabinet del lehendakari Juan José Ibarretxe va presentar la seva demanda davant del Tribunal Europeu d'Estrasburg, considerant que la Llei de partits implicava «violacions de les llibertats públiques».

El text presentat per l'Executiu de Vitòria davant del Tribunal de Drets Humans assenyalava que l'objectiu de la norma era «expulsar del sistema» un partit polític «contra el qual no s'havien aconseguit reunir prou elements probatoris de la seva vinculació o connivència amb ETA per dissoldre'l de manera penal».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris