nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

La Generalitat llança un pla «decidit i valent» per promoure l'ús del català

Joan Saura fixa la primavera del 2005 per al lliurament del nou Estatut a Les Corts

65612

El conseller Saura ha establert un termini per presentar el nou Estatut a les Corts.

El Govern català anuncià ahir un pla «decidit i valent» per promoure l'ús social del català, que preveu des de l'aplicació estricta de la normativa, incloses les sancions fins a l'apel·lació directa els ciutadans perquè denunciïn quan vegin limitats els seus drets lingüístics.

D'altra banda, el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, fixà ahir la primavera del 2005 com a data límit per tenir llista la redacció de la reforma de l'Estatut i lliurar-lo a les Corts per a la seva ratificació.

Saura, que comparegué durant tres hores al Parlament per explicar els projectes del seu departament, digué que confia que les Corts aprovin la reforma de l'Estatut, independentment de qui guanyi les pròximes eleccions generals.

Per la seva part, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, que assumí la direcció política de la Secretaria de Política Lingüística, destacà ahir, en conferència de premsa, que és necessària una resposta «urgent, ferma i clara» a la necessitat d'estendre l'ús social del català per fer-ne «una llengua de modernitat, prestigi, amable i de futur».

Al seu parer, ha arribat el moment de «fer un pas més» en la normalització lingüística del català i «superar l'etapa de l'èmfasi en el coneixement per fer un salt en l'ús social», el que suposa «una qüestió prioritària i fonamental de la Generalitat».

Per a això, l'Executiu tripartit es compromet en una primera etapa a desplegar per complet la Llei de Política Lingüística, que contempla sancions per a alguns incompliments, i que Bargalló denuncià que no es «compleix». «Qualsevol govern té com objectiu fer complir la llei i ha d'utilitzar els recursos que té a la seva mà per a això, com són les sancions», subratlla el conseller.

Entre els àmbits en els quals s'incidirà amb aquesta llei a la mà, es troba l'etiquetatge de productes comercials i la retolació dels comerços, a més de condicionar les contractacions de serveis de l'administració de la Generalitat a les empreses que compleixin la normativa, respecte a l'ús del català en l'atenció als ciutadans.

El conseller, que va comparèixer al costat del secretari de Política Lingüística, el mallorquí Antoni Mir, i el responsable del Programa de Planificació Lingüística, Miquel Pueyo, subratllà que en un període de 18 mesos s'avaluarà a més l'impacte d'aquesta llei amb l'objectiu de procedir a la seva reforma per «millorar-la».

Pel que fa al conseller de Relacions Institucionals aquest va expressar el seu desig d'impulsar un «acord nacional» sobre l'autogovern i el finançament de Catalunya en el qual participin tots els partits i agents socials, i per a això anuncià la posada en marxa d'una «campanya de participació social».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris