muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:

Marroc denuncia Madrid per una suposada violació de l'espai aeri

Convoquen l'ambaixador espanyol per expressar-li la protesta

L'ambaixador d'Espanya a Rabat, Fernando Arias-Salgado, fou convocat ahir al Ministeri marroquí d'Afers Estrangers per transmetre-li una queixa per una suposada violació de l'espai aeri d'aquest país per part d'avions de caça espanyols.

El Ministeri d'Exteriors informà en un comunicat que el ministre delegat marroquí d'aquest departament, Taieb Fassi Fihri, expressà a Arias-Salgado «el descontent de les autoritats marroquines arran que avions de caça espanyols sobrevolassin a baixa altitud la província de Nador (el nord-est) durant el matí del passat 5 de febrer».

Segons el comunicat, Fassi Fihri afirmà davant l'ambaixador espanyol que «es tracta d'una primícia al gènere arran de la qual el govern del rei demana explicacions a les autoritats espanyoles».

Fonts diplomàtiques espanyoles a Rabat explicaren que Arias-Salgado digué al ministre delegat marroquí que prenia bona nota d'aquesta queixa i que la transmetria immediatament a Madrid.

Aquest és el primer incident entre el Marroc i Espanya després de la cimera bilateral que es va celebrar a Marràqueix el 8 i 9 de desembre de l'any passat sota la presidència dels caps de govern d'ambdós països, Dris Jetu i José María Aznar.

A la cimera bilateral, que no se celebrava des de 1999, es tractaren de normalitzar les relacions bilaterals després de tres anys de desencontres entre els dos països veïns. La crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya assolí el seu punt àlgid l'11 de juliol de 2002, quan gendarmes marroquins ocuparen l'illot de Perejil.

El 16 d'aquest mateix mes, el Govern espanyol considerà esgotada la negociació diplomàtica perquè l'illot deshabitat retornàs l' «estatu quo» anterior, cridà a consultes a l'ambaixador a Rabat i decidí executar l'operació de desallotjament dels militars instal·lats a l'illot. L'endemà, 17 de juliol, un comando d'Operacions Especials es traslladà a l'illot i detingué els militars, que foren lliurats a les autoritats del Marroc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris