nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

Zapatero vol «seguretat democràtica» davant el concepte de guerra preventiva

El socialista diu que es parlarà del conflicte d'Iraq com «la guerra de la gran mentida»

56956

Zapatero durant la seva intervenció en l'acte d'obertura de la Internacional Socialista.

El secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, proposà ahir l'elaboració d'un model de «seguretat democràtica global» per afrontar els riscs i problemes del planeta, en especial el terrorisme, davant el concepte de guerra preventiva impulsat «per les polítiques neoliberals», ja que «el món és més complex per fer un simple maniqueisme entre el bé i el mal». En aquest sentit, Zapatero afirmà que l'esquerra «continua vigent al món», té un paper rellevant i no quedà «enterrada sota les ruïnes del Mur de Berlín».

El líder socialista esmentà la guerra de l'Iraq com exemple del «fracàs» de l'estratègia de la «guerra preventiva», tenint en compte que el pas del temps ha demostrat que els dos motius» -les armes de destrucció massiva i la connexió amb el terrorisme internacional- «s'han revelat falsos». «Els futurs historiadors l'anomenaran la guerra de la gran mentida», recalcà.

Zapatero advertí que «les polítiques de la dreta i neoliberals» han iniciat el camí de la «privatització» del dret internacional, ja que la guerra s'inicià sense l'autorització de Nacions Unides, i la posterior ocupació del país fou dirigida pels països que promogueren el conflicte i no per la comunitat internacional.

Durant la seva intervenció en l'acte d'obertura de la Internacional Socialista (IS), que té lloc aquest cap de setmana a Madrid i reuneix més de 400 representants i convidats de més de 60 països, Zapatero digué que el món actual està ple d'«incerteses i desafiaments» que afecten la seguretat internacional, entre ells el terrorisme i les armes de destrucció massiva, però considerà necessari un altre enfocament per solucionar els conflictes.

«S'ha de treballar en un altre concepte de seguretat global que tengui en compte els desafiaments -digué- però que descendeixi a les arrels més profundes del món i doni resposta als problemes més apressants, com la desigualtat entre rics i pobres, la gana, la violació de drets humans o les tensions migratòries».

Després d'assegurar que les armes de destrucció massiva són un dels «riscs i amenaces que preocupen tots els ciutadans», advertí que la seguretat també està en eliminar la tensió entre els països del món per les desigualtats socials i intentar aconseguir major equilibri. Així mateix, destacà la rellevància del president del Brasil, Lula da Silva, així com del candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, John Kerry, per la seva repercussió en l'àmbit internacional en favor de més igualtat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris