algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

El PSOE demana al president Aznar que comparegui al Congrés igual que ho ha fet a Washington

IU diu que el CNI descartava «taxativament» a tres dels seus informes l'existència de les armes a l'Iraq

El portaveu del Grup Socialista, Jesús Caldera, assenyalà ahir horabaixa que el seu partit no és mesquí i no criticarà, perquè la respecta, la compareixença del president del Govern en un Congrés tan important com és el dels Estats Units, encara que indicà que també li agradaria que Aznar fes el mateix i comparegués al Parlament espanyol per informar de les dades que afirmà posseir en el seu dia que justificaren la posició de l'Executiu a la guerra de l'Iraq, que en la seva opinió s'han demostrat falses.

Caldera, que registrà ahir una petició de compareixença urgent de José María Aznar a la Diputació Permanent de la Cambra Baixa, assenyalà en roda de premsa que malgrat estar dissoltes les Corts per la convocatòria electoral, hi ha cursos legals per a la presència del cap de l'Executiu al Congrés, i advertí que «si no es fa ara», el PSOE realitzarà la investigació «en la pròxima legislatura», convençut que els espanyols exigiran responsabilitats al PP per aquest assumpte el pròxim 14 de març.

Al seu parer, la responsabilitat moral i política del president per embarcar a Espanya en una guerra «il·legítima» no s'extingirà «mai, i l'acompanyarà sempre fins que l'assumeixi». El portaveu afegí que ja havia remès al Consell de Ministres la petició de desclassificació de la documentació del CNI sobre l'Iraq prèvia al conflicte bèl·lic, com a òrgan competent per fer-ho, argumentant que els motius que justificaren el seu caràcter d'informes secrets han desaparegut. «La desclassificació com a secrets no tindria repercussió per a la defensa nacional, encara que sí per a la credibilitat política de persones com Aznar i Rajoy», asseverà.

El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) elaborà almanco tres informes que descartaven «taxativament» que el règim de Saddam Hussein tingués armes de destrucció massiva. Així ho afirmà el portaveu parlamentari d'IU, Felipe Alcaraz, que assegurà que ell mateix ha vist aquests informes fora de la Comissió de Secrets Oficials. Per aquest motiu, la formació d'esquerres ha exigit al Govern que lliuri tota la documentació que tenia abans del començament de la guerra. El que ja és clar és que el president de l'Executiu, José María Aznar, no compareixerà al Congrés dels Diputats. El PP ha utilitzat la seva majoria a la Mesa de la Diputació Permanent per confirmar el rebuig a la petició d'IU que Aznar acudeixi a explicar les «seves mentides» sobre l'Iraq.

«Jo he tingut els informes i els he llegit». Alcaraz assegurà que el CNI rebutjava de forma rotunda els arguments emprats pel Govern per donar suport a la guerra. Així, negaven l'existència d'armes de destrucció massiva i la relació amb Al Qaeda. De la mateixa manera, asseguren que amb la intervenció del secretari d'Estat nord-americà, Colin Powell «no queda clara l'existència de magatzems, ja que no s'ofereixen proves contundents».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris