algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Batasuna qualifica de positiu el Pla Ibarretxe, però presenta una esmena

La formació no hi està d'acord perquè «no és la solució del conflicte»

Sozialista Abertzaleak, l'antiga Batasuna, presentà ahir la seva esmena a la totalitat de l'anomenat Pla Ibarretxe, en el qual veuen «aspectes positius». Tanmateix, no hi estan d'acord perquè «no és la solució del conflicte». El Parlament basc clourà dilluns vinent el termini de presentació d'al·legacions al projecte esmentat. Fins ara hi han proposat esmenes a la totalitat el PSE, IU i SA.

Membres de l'antiga Batasuna a la Cambra basca, a Navarra i al País Bascofrancès comparegueren ahir a la seu del Legislatiu de Vitòria per donar a conèixer aquesta esmena. I també per anunciar que en preparen algunes més de parcials a la proposta de nou Estatut polític, aprovada pel Govern basc el 25 d'octubre passat.

El parlamentari de SA Joseba Permach explicà que el Pla Ibarretxe conté «aspectes positius», per exemple que s'ha plantejat en un «moment idoni», quan hi ha un debat obert sobre la vigència de l'actual marc polític i jurídic. Valorà que aquesta iniciativa és una «oportunitat per al diàleg», però rebutjà que s'exigeixi a l'esquerra abertzale desmarcar-se d'ETA per entrar a negociar les propostes, «de la mateixa manera que nosaltres no demanam tampoc que ningú renegui de les seves actituds».

A pesar d'aquest aspecte positiu, Permach explicà que Sozialista Abertzaleak «no està d'acord amb el contingut del Pla Ibarretxe», perquè el seu objectiu «no és la solució del conflicte ni del problema nacional, sinó proposar un acord nou amb l'Estat», i per això han presentat aquesta esmena.

No obstant això, Permach afirmà que Sozialista Abertzaleak podrà arribar a acords amb altres grups si el text final es basa en la defensa del dret d'autodeterminació «per al conjunt de Euskal Herria», referint-se a la Comunitat Autònoma Basca, a Navarra i al País Bascofrancès.

L'antiga Batasuna assegura que en algun moment s'«haurà de negociar» amb els estats espanyol i francès, però va argüir que això només afectaria la manera de respectar les decisions adoptades pels bascs. Insistí que «si la proposta definitiva cerca una solució en el conjunt d'Euskal Herria, es defensa que tots els projectes es puguin desenvolupar en igualtat de condicions i que els ciutadans puguin decidir el seu futur», Sozialista Abertzaleak hi donarà suport.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris