cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

El Suprem condemna 11 jutges del TC per arxivar un recurs sense estudiar-lo

Els magistrats no admeteren l'al·legació presentada per l'adovocat José Luis Mazón

86666

Mazón al·legà que els magistrats arxivaren un recurs d'emparament sense examinar-lo.

El Tribunal Suprem ha condemnat 11 dels 12 magistrats del Tribunal Constitucional (TC) a pagar 500 euros cada un a l'advocat José Luis Mazón, a qui rebutjaren de pla un recurs d'emparament que qüestionava la designació «a dit» dels lletrats del Constitucional. L'advocat murcià qualificà la sentència de «triomf social enorme, no personal i de «lluita pel dret»». Els onze magistrats de l'Alt Tribunal no es pronunciaran com a poc fins el pròxim dilluns, dia 26, en què es coneixerà la sentència completa.

El Suprem ha considerat que els 11 magistrats del Constitucional -tots menys Jorge Rodríguez Zapata, qui s'incorporà al tribunal després de la polèmica decisió- van incórrer en responsabilitat civil per no admetre de pla el recurs d'emparament de l'advocat Mazón. Encara que el debateren, el Suprem no ha considerat que els magistrats del Constitucional actuassin amb mala fe, en no admetre el recurs, sinó que incorregueren en responsabilitat culposa, és a dir, sense mala fe.

Això estalvia als esmentats magistrats el fet de plantejar-se la dimissió, ja que l'article 23.1 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional recull com a causa de cessació dels magistrats el fet d'haver estat declarat responsable civilment per mala fe. També evita una complexa solució al problema, ja que les cessacions dels esmentats magistrats haurien de ser acordades per majoria de tres quarts del ple de l'Alt Tribunal, integrat pels 11 condemnats més Rodríguez Zapata.

El ple de la sala del Civil del Suprem, en decisió de la qual ha estat ponent el seu president, Ignacio Sierra, estimà en part el recurs de l'advocat Mazón i, segons diu textualment el veredicte, decideix «declarar incursos en responsabilitat civil tots els demandats». Per això, els imposa a cada un el pagament de 500 euros a l'advocat, que en percebrà una quantitat total de 5.500. Mazón demanava en el seu recurs una indemnització d'11.000 euros (a raó de 1.000 per cada magistrat). El recurrent sol·licitava a més la condemna per responsabilitat civil dolosa o, alternativament, culposa (és a dir, sense mala fe).

Els onze magistrats del Constitucional condemnats són el seu president, Manuel Jiménez de Parga, el seu vicepresident, Tomàs Vives, i Pablo García Manzano, Pablo Cachón, Vicente Conde, Guillermo Jiménez, María Emilia Casas, Javier Delgado, Elisa Pérez Vera, Roberto García Calvo i Eugenio Gay.

La decisió origen de la demanda fou adoptada per tots ells amb absència de Fernando Garrido Falla, llavors malalt i que morí posteriorment, el qual fou substituït per l'únic magistrat actual del Tribunal Constitucional no demandat, Jorge Rodríguez Zapata. Els magistrats del TC afectats tindran dret a presentar recurs d'emparament al Constitucional.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris