nubes rotas
  • Màx: 20°
  • Mín: 18°
16°

Els nacionalistes avisen Zapatero del mal que Ibarra li pot provocar

El PNB l'acusa de donar la raó a ETA i CiU d'activar una «bomba»

Els partits nacionalistes, els principals afectats de la proposta llançada per Juan Carlos Rodríguez Ibarra, advertiren ahir el secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, del mal que pot fer-li el president de la Junta d'Extremadura a les eleccions generals.

Pel secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, Ibarra ha posat en marxa una bomba de rellotgeria, mentre que pel portaveu parlamentari del PNB, Iñaki Anasagasti, la mesura s'allunya del criteri de la Constitució i suposa «donar la raó a ETA».

Duran Lleida assegurà que Rodríguez Ibarra, com a membre del comitè de notables de Rodríguez Zapatero, ha posat en marxa una bomba de rellotgeria que el pot afectar a les eleccions. Per CiU, la proposta de deixar fora del Congrés les forces que no aconsegueixin el 5 per cent dels vots suposa «llançar per la borda» el model pactat a la Constitució per tots els partits polítics.

Els socis de Govern del PSC a Catalunya tingueren dures paraules contra Ibarra. El vicesecretari general d'ERC, Joan Puigcercós, digué que el president de la Junta d'Extremadura és «una seqüela» del franquisme i que la seva proposta suposa «un atac frontal» a l'acord tripartit de la Generalitat. Joan Herrera, portaveu d'ICV, assegurà que «l'autèntic malson de l'Estat espanyol són el govern com el del PP o declaracions com les d'Ibarra, que pretenen negar la realitat d'un Estat plurinacional».

Iñaki Anasagasti, portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, assegurà que Ibarra ha comès «un error polític incommensurable», ja que la seva proposta «trenca les regles del joc». «Es trenca el criteri de la Constitució», digué, i fins i tot «li dóna la raó ni més ni manco que a ETA, això és el que vol ETA». «Que deixin al poble basc manifestar el seu propi autogovern i no haurem d'anar a Madrid, ni al Congrés ni al Senat», digué amb ironia.

El BNG també rebutja la proposta. Anxo Quintana, coordinador nacional del Bloc, el titllà de «tremendament antidemocràtica» i assegurà que demostra que el PSOE té «una falta de compromís amb l'Estat plural». El portaveu adjunt de Coalició Canària al Congrés dels Diputats, Luis Mardones, es preguntà «com se li ocorre a Ibarra, després de 25 anys de Constitució i d'haver-se aprofitat el PSOE d'aquestes circumstàncies, dir aquest disbarat posant en perill forces democràtiques amb una legitimitat democràtica com qualsevol altra?».

El líder de CiU, Artur Mas, denuncià que Ibarra vol «eliminar» i «esborrar» els partits nacionalistes amb propostes «autoritàries» i «absolutament excloents». La presidenta d'Eusko Alkartasuna, Begoña Errazti, criticà les declaracions del president d'Extremadura, i assegurà que és una mostra «de l'enorme disgregació» del PSOE, «el partit que ha de ser una opció davant del PP però que així, difícilment ho serà en els propers 40 anys».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris