nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Atutxa: «Deixaré la política quan acabi la legislatura»

El president del Parlament basc, Juan María Atutxa, anuncià ahir que abandonarà la política en finalitzar l'actual legislatura per incorporar-se al seu antic lloc de feina a la Bilbao Bizkaia Kutxa (BBK), encara que negà que la decisió es degui a les «pressions judicials i polítiques» que pateix. PNB, EA i EB lloaren la gestió d'Atutxa en els seus diferents càrrecs, mentre que el PP es mostrà molt crític i atribuí la seva partida al procés judicial al qual s'enfronta al costat dels membres de la Mesa per la no dissolució del grup parlamentari de Sozialista Abertzaleak. Pel PSE, el polític desenvolupà una «brillant» tasca en la seva primera etapa, que entelà com a president del Parlament.

En una entrevista concedida al diari El Correo, Atutxa afirmà que ha arribat «el moment de pegar carpetada, de tancar la meva trajectòria política, deixar pas a gent nova i dedicar-me a altres coses més entranyables, a nivell d'entorn familiar». El president de la Cambra basca insistí que se'n va «perquè vull» i no per les «pressions judicials o polítiques» que pateix.

Atutxa digué estar «molt tranquil» davant el procés iniciat «incomprensiblement» contra els membres de la Mesa del Parlament per la no dissolució del grup parlamentari de SA i reiterà la seva convicció que, «després d'un procés desafortunat com el que vivim, la Justícia vindrà a donar-nos la raó, en el sentit que nosaltres no som desobedients i no actuàrem de manera delictiva, sinó que ens vèiem en la impossibilitat de complir el que pretenen els actes».

Quant a les crítiques que realitzaren PP i PSE per aquest motiu, Atutxa considerà que aquests grups duen a terme «una absoluta manipulació i una basta tergiversació de la realitat» i eludí valorar «aquest tipus de crítiques, que s'endinsen directíssimament en el pla personal», ja que «políticament poden ser una fàbrica de vots per a nosaltres, però fan molt de mal a la institució».

La decisió provocà reaccions de tot tipus. El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Iñaki Anasagasti, assegurà que la partida d'Atutxa suposa «una pèrdua» des del punt de vista polític, perquè ha desenvolupat «una magnífica tasca» en els diferents càrrecs que ha exercit al llarg de la seva trajectòria, «com a diputat d'Agricultura a la Diputació de Biscaia, com a conseller d'Interior i com a president del Parlament». Anasagasti, igual que Atutxa, assegurà que aquesta decisió és «voluntària» i no es deu a la «persecució judicial», perquè «l'opinió pública basca està amb Atutxa». «Atutxa, fonamentalment, és una persona neta que s'ha entregat de manera eficaç al servei de la comunitat», aclarí.

Una opinió absolutament contrària a la que manifestà el president del PP basc, Carlos Iturgaiz, que considerà la partida d'Atutxa «una molt bona notícia», que atribuí al fet que «té moltes paperetes per ser condemnat pels jutges». Iturgaiz considera Atutxa un «presumpte delinqüent» que en els darrers temps s'ha dedicat a «embrutar la política, protegint i encobrint ETA-Batasuna al Parlament basc». El portaveu parlamentari del PSE-EE, Rodolfo Ares, expressà el seu respecte per la decisió del president del Parlament, encara que lamentà que en els darrers temps «hagi entelat» una «brillant i positiva» trajectòria.

Ares es mostrà convençut que el president de la cambra de Vitòria ha comès «moltes equivocacions al Parlament basc», malgrat haver desenvolupat una «primera etapa política molt positiva i brillant», tant com a diputat foral com al capdavant del Departament basc d'Interior.

El secretari d'Organització d'Eusko Alkartasuna, Rafael Larreina, subratllà la tasca desenvolupada per Atutxa com a president del Parlament basc i rebutjà que la seva retirada estigui motivada pel procés judicial al qual s'enfronta al costat dels membres de la Mesa Gorka Knörr i Kontxi Bilbao.

«El procés judicial continuarà endavant», tot i que el president de la cambra abandoni el seu càrrec, argumentà. El dirigent d'EA destacà que Atutxa sempre ha adoptat les seves decisions «amb total claredat» i «valentia», assumint la responsabilitat que impliquen.

Finalment, el portaveu parlamentari d'EB-IU, Antton Karrera, remarcà «el «rigor, el treball, la tossuderia, la tenacitat i els importants principis i valors democràtics» que, al seu parer, han caracteritzat la trajectòria del president del Parlament basc.

Karrera subratllà a més la feina desenvolupada per Atutxa durant les dues legislatures que dirigí Interior i en les quals «lluità agosaradament contra ETA», cosa que el dugué a «ser ovacionat per tots els demòcrates», fins i tot pel PP i el PSOE, «que ara el denosten» perquè és «còmplice d'ETA».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris