cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
22°

El PSOE proposa un espai fiscal propi per a totes les autonomies

Zapatero assegura que reduirà els imposts als ciutadans amb rendes mitjanes i baixes

68098

Ibarretxe devora el rei.

El secretari general del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero, presentà ahir el programa econòmic del seu partit per a les pròximes eleccions generals. Com a mesura estrella, els socialistes pretenen reduir la tributació de les rendes mitjanes i baixes per pal·liar l'«injust» sistema del Govern del PP. A més, el PSOE impulsarà la creació d'agències tributàries autonòmiques coordinades entre si, donant a les comunitats un espai fiscal propi mitjançant un consorci amb l'Agència Tributària estatal.

Rodríguez Zapatero garantí que, amb l'aplicació d'aquest model, que aplicaria en la segona meitat de la legislatura, no només no suposaria una menor recaptació, sinó que a mig termini l'elevaria gràcies a la lluita contra el frau fiscal. «Per ser injust, ineficient, complex i obsolet, resulta necessària la reforma global del sistema impositiu que el faci pròxim, senzill, eficient i equitatiu», digué Zapatero. Així, el PSOE basarà el seu model en tres objectius: reduir la tributació de les rendes mitjanes i baixes, disminuir el frau fiscal i millorar la gestió dels tributs ampliant les competències de les comunitats autònomes en aquesta matèria.

La prioritat serà no augmentar la pressió fiscal, garantir la progressivitat del sistema fiscal de manera que pagui més qui més té i simplificar l'IRPF amb la reducció de trams. D'aquesta manera, el PSOE reduirà el tipus màxim d'aquest impost i elevarà el seu mínim exempt (situat als 22.000 euros), restablirà l'equitat horitzontal, de manera que dos contribuents amb igual capacitat econòmica i responsabilitats familiars paguin el mateix.

Referent a l'Impost de Societats es reduiria el tipus del 35 per cent fins assimilar-lo amb el tipus mitjà establert a la UE (entorn del 30 per cent) per a la petita i mitjana empresa. L'eliminació de bona part de les deduccions d'aquest impost se substituiria amb la reducció del seu tipus impositiu, fet que redundaria en benefici de les pimes.

Els patrimonis mitjans i baixos es veurien igualment beneficiats amb l'eliminació de la tributació de l'Impost sobre el Patrimoni i de l'Impost sobre Successions i Donacions. En matèria d'IVA, els socialistes aplicarien, si guanyassin les eleccions generals, el tipus superreduït del 4 per cent per als aliments bàsics, que actualment tributen al 7 per cent, i el tipus de l'1 per cent per a l'activitat cultural. Per compensar aquestes pèrdues, el PSOE elevaria els tipus impositius especials. Una de les claus del model socialista serà la lluita contra el frau fiscal.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris