cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Michavila diu que la proposta de Justícia del PSOE coincideix amb el Pla Ibarretxe

Caldera l'anomena «indigent jurídic» i afirma que la base és l'article 152 de la Constitució

En matèria de Justícia, el PP i el PSOE comencen l'any com l'acabaren: enfrontats. Els socialistes inclouran al seu programa electoral una proposta segons la qual els tribunals autonòmics serien la darrera instància.

El ministre de Justícia, José María Michavila, afirmava ahir que aquesta idea «coincideix» amb les propostes del Pla Ibarretxe i d'ERC. El portaveu parlamentari socialista, Jesús Caldera, li respongué qualificant-lo d'«indigent jurídic» i assegurant que la proposta del seu partit es limita a interpretar de manera correcta l'article 152 de la Constitució.

El nou model judicial que el PSOE propugna té com a base que els tribunals superiors de les comunitats autònomes siguin els que exhaureixin les instàncies processals. El Tribunal Suprem quedaria per a la unificació de doctrina. Segons els socialistes, la proposta no tan sols és del tot constitucional, sinó que a més suposa una descentralització que milloraria la gestió de les corts, acostaria la Justícia als ciutadans i reduiria l'embús al qual es veu sotmès el Suprem.

Però el Govern ha envestit amb duresa el projecte socialista. El ministre de Justícia, José María Michavila, afirmava ahir que aquesta proposta «coincideix exactament amb allò que ERC i el Pla Ibarretxe demanen». En aquest sentit, recordà que el Pacte d'Estat per la Justícia, ara trencat pel PSOE arran dels incompliments de l'Executiu, parlava d'enfortir el Tribunal Suprem «a fi de potenciar la seva funció com a òrgan judicial superior».

«Aquesta conversió sobtada de Rodríguez Zapatero a programes electorals que no són de la tradició del PSOE, a mi em sorprèn», afirmà Michavila. I apostà perquè el Suprem continuï la feina de «garantir la igualtat, la solidaritat i la seguretat jurídica de tots els espanyols».

La resposta del PSOE fou encara més contundent. «El senyor ministre de Justícia és un indigent jurídic, no sap el que diu, no en té ni idea», assegurà el portaveu parlamentari socialista, Jesús Caldera. «La proposta del PSOE no trenca res i no té res aveure amb el Pla Ibarretxe -afirmà», ja que s'adequa a l'article 152 de la Constitució.

Caldera explicà que el PSOE pretén que el Suprem sigui «cúspide de l'ordre jurisdiccional per a la cassació de doctrina», i que els tribunals superiors de les comunitats autònomes siguin «la darrera instància en aquells assumptes que tenguin a veure amb competències autonòmiques». Això permetria «un servei millor» per als ciutadans i «en més poc temps».

De fet, el portaveu socialista contestà les crítiques del Govern que ja s'ha operat una descentralització semblant en matèria de Sanitat o d'Educació. Caldera mostrà la seva sorpresa arran de l'actitud del PP, que ara pretén «donar lliçons als altres» i és el «responsable i el causant del gran deteriorament» que l'Administració de Justícia sofreix.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris