nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Arenas troba «frívol» voler canviar la Constitució, però no descarta reformes

Blanco diu que més competències per a les CA resoldran els problemes de la gent

103926

El vicepresident del Govern, Javier Arenas, ahir a una església de Sevilla.

El vicepresident segon del Govern i ministre de Presidència, Javier Arenas, trobà «frívol» i «inoportú» considerar «en aquests moments» possibles reformes de la Constitució «ara que hi ha propostes independentistes damunt la taula», com la basca o la catalana. En tot cas, afegí que en el futur es poden proposar «reformes secundàries» fruit del «consens». El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, defensà aquesta possibilitat per donar un nou impuls a les comunitats autònomes, perquè tenguin més capacitat de resoldre problemes.

Durant la seva visita a les obres de restauració de l'església del Salvador de Sevilla, Arenas declarà que el secretari general del PSOE, José Luis Rodriguez Zapatero, comet un «error polític» si considera ara «una prioritat» la reforma de la Carta Magna.

Zapatero assenyalà despús-ahir a Lanzarote que el PSOE presentarà quatre propostes de reforma constitucional en el seu programa electoral, crides al «consens» i a un «ampli diàleg». Per exemple la reforma del Senat perquè es converteixi en una Cambra territorial, la consagració de les 17 comunitats autònomes en la Constitució, la necessitat que la qüestió successòria a Espanya quedi en termes d'igualtat de gènere entre home i dona, i la reforma dels estatuts d'Autonomia.

Sobre aquest punt, el ministre afirmà que sol observar «amb respecte» les manifestacions del candidat socialista. Però troba que «no és el moment» d'establir aquesta possibilitat «ara que hi ha enfocaments independentistes» a través de les posicions del lehendekari Juan José Ibarretxe o des de la Generalitat.

Si bé qualificà d'«inoportuna» l'actitud de pensar en aquestes reformes «davant del desafiament independentista amb el qual ens enfrontam», Arenas digué que «en el futur es poden plantejar algunes reformes secundàries fruit del consens i respectant els continguts de la Constitució mateixa». Però, segons ell, ara és «frívol» parlar-ne «perquè alguns no volen la seva reforma, sinó liquidar-la».

Necessitat de canvis
Per la seva part el secretari d'Organització socialista, José Blanco, defensà la necessitat de canvis en la Constitució per adaptar-la a l'«experiència històrica» dels darrers anys, durant els quals s'ha desenvolupat l'Estat de les autonomies i Espanya s'ha integrat a la UE.

Manifestà que «davant l'immobilisme del PP, és necessari un nou impuls per garantir des de les autonomies serveis més eficaços que resolguin els problemes de la gent». Així, apostà per canvis perquè les comunitats autònomes tenguin «més suc i més presència a Europa» i perquè el Senat «sigui una Cambra útil». Per acabar, considerà que «és possible canviar els estatuts».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris