algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

ETA tenia intenció de volar el Palau de Justícia de Vitòria amb un cotxe fúnebre

L'organització envesteix els immigrants per no respectar «la identitat d'Euskal Herria»

79122

Javier Rojo recomana a Ibarretxe que llegeixi amb atenció el darrer comunicat intern d'ETA.

ETA no es conformà a sembrar el terror a la madrilenya estació de Chamartín i a la via fèrria a la Nit de Nadal i nit de Cap d'Any. També tenia entre els seus plans, segons consta a la documentació confiscada a Ibón Fernández de Iradi, Susper, fer esclatar un cotxe fúnebre al Palau de Justícia de Vitòria. Aquest atemptat, que estava molt elaborat, s'anava a cometre de forma imminent, aquest Nadal.

Fonts judicials donaren a conèixer ahir que el Palau de Justícia de Vitòria estava de nou entre els seus objectius. La seu judicial ja ha estat objecte de dos atemptats, el 1996 i el 2001. Aquesta tercera acció havia estat meticulosament preparada i havia de tenir lloc molt aviat, segons es desprèn de la informació en poder de «Susper», detingut a França el desembre.

Així, ETA pretenia robar un vehicle fúnebre, carregar-lo d'explosius i abandonar-lo al pàrquing del Palau de Justícia, una zona de seguretat que està reservada als vehicles de jutges i magistrats, així com els de les seves escortes. Els terroristes encarregats de dur a terme l'acció es farien passar per empleats de pompes fúnebres que acudien a dur un cadàver perquè se li practicàs l'autòpsia a la clínica forense.

Pel que sembla, és bastant habitual que es permeti l'accés d'aquest tipus de vehicles. Per aquest motiu, es pensa que ETA pretenia cometre l'atemptat a plena llum del dia i en hores laborables. L'organització tenia fins i tot estudiada la possibilitat que un dels seus activistes s'introduís en un fèretre per fer-se passar per un mort. Així mateix, d'altra banda ahir es conegué l'últim número del butlletí intern d'ETA, Zutabe, que serveix als terroristes per atacar els immigrants espanyols que, segons els etarres, «no han mostrat cap voluntat per integrar-se, respectar els drets, la identitat i l'idioma d'Euskal Herria».

ETA assegura que l'Estat espanyol utilitza aquests immigrants «com colons» i parla d'una nova onada que modificarà la realitat sociopolítica basca. L'organització assegura que a Euskadi, «ara no hi ha recursos per activar una Política Basca d'Immigració orientada a la integració». Sobretot, segons aquesta anàlisi, perquè «molts d'ells no han volgut integrar-se al poble sense desistir de la seva cultura». «Menyspreen la nostra llengua i educació», assegura ETA, que entén que «els ciutadans que vénen al nostre poble viuen com si fossin a Espanya i a França» va concloure.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris