nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
20°

L'any nou du pujades a l'electricitat, els transports i els segells de Correus

El major augment fa que enviar una carta ens costi un 3'8 per cent més que al 2003

L'arribada d'aquest 2004 ens afectarà a la butxaca amb pujades en diferents sectors. Així, a partir de l'1 de gener, els ciutadans de l'Estat pagarem més cara l'electricitat, els transports i els segells de Correus. És en aquest sector on es registra la major pujada, ja que enviar una carta ens costarà un 3'8 per cent més que l'any acabat de finalitzar.

La tarifa elèctrica puja un 1'5 per cent per als consumidors domèstics i una dècima més per als consumidors industrials. El conjunt de tarifes regulades, segons consta al Reial Decret aprovat recentment pel Consell de Ministres, augmenta de mitjana un 1'54 per cent, per sota de l'1'69 per cent que pujà la llum el 2003 en mitjana ponderada.

Aquest és el segon any consecutiu que les tarifes elèctriques pugen, tant per a empreses com per a famílies, per sota de la inflació. Les pujades, en tot cas, responen a l'augment final de demanda el 2003 i la seva aplicació en la Metodologia de tarifes, al costat d'altres costs variables del sistema que intervenen en la formació de la tarifa de forma objectiva, com els tipus d'interès, el cost de les energies renovables o el gas natural.

Pugen també els transports. El peatge de les autopistes estatals augmenta una mitjana del 3 per cent, encara que és un 0'5 per cent menys que l'increment que s'aplicà el 2003. La d'aquest any és la tercera actualització de tarifes que es du a terme a partir de la nova fórmula de revisió automàtica dels peatges que el Govern aprovà amb la seva inclusió en la Llei d'Acompanyament dels Pressuposts Generals de l'Estat.

Renfe augmenta els preus dels seus bitllets als serveis de Rodalia i Regionals. Serà una pujada del 2 per cent, un increment superior al registrat el 2003, quan el bitllet de Rodalia pujà un 1'3 per cent i el dels Regionals un 1'9. La companyia ferroviària també té previst pujar en un dos per cent el preu de tots els seus serveis, encara que els de Grans Línies i Alta Velocitat haurà d'esperar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris