nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

Ibarretxe reafirma el propòsit de fer una consulta popular tot i les amenaces

Demana «que callin les armes a Euskadi» i que se cerquin «solucions polítiques»

69272

El lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, durant el seu discurs de Cap d'Any.

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, utilitzà el missatge institucional de Cap d'Any per reafirmar el seu compromís de convocar un referèndum sobre el seu pla, en absència de violència, si el Parlament basc aprova el projecte. Segons explicà, és moment de cercar «la solució per vies polítiques i democràtiques», però també que «callin les armes a Euskadi».

Pau, diàleg i convivència. Aquests són els tres desigs que expressà per al 2004 Ibarretxe. Per aconseguir-ho, animà tots els que viuen a Euskadi a debatre, negociar i decidir el seu futur. «I això és el que farem», digué, assegurà que vol negociar el seu pla «perquè ningú no té la veritat absoluta».

«Si el Parlament basc aprova un projecte, en absència de violència i sense exclusions, tots i cada un de nosaltres donarem la nostra opinió en una consulta democràtica», digué el lehendakari, convençut que «el diàleg, el debat, no divideix, no fractura». «Per això, hem realitzat una proposta de nou Estatut, perquè volem iniciar un diàleg entre tots els partits polítics amb l'objectiu d'augmentar el benestar dels bascs i assolir la pau».

Ibarretxe assenyalà que l'Estatut de Gernika s'ha incomplert, però també digué que «no és moment de criticar ningú, sinó de cercar solucions entre tots». «La societat basca està farta de crítiques, d'insults i de desqualificacions polítiques i personals, està farta d'amenaces, de murs i de bloqueigs», sentencià. Per això, demanà respecte a totes les idees i projectes polítics i assegurà que són bascs tots els que viuen allà, «amb independència que hàgim nascut a la Corunya, a Dakar o a Gasteiz (Vitòria) o que votem el PP, Batasuna, el PSOE, EA, IU o el PNB».

El poble basc, digué el lehendakari, «duim molts anys, massa, patint l'assot de la violència». «ETA sobra i destorba en les nostres vides, perquè no podem permetre més víctimes, a les quals avui vull recordar amb emoció, no podem permetre més persones amenaçades i perseguides simplement per defensar les seves idees», digué, fet pel qual assegurà que és el moment «que callin les armes a Euskadi i al món i es cerqui la solució per vies polítiques i democràtiques».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris