cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

CiU amenaça de no votar la investidura de Zapatero si li prenen la Generalitat

Pujol diu que assolir un «pacte a tres» facilitaria el procés d'aconseguir un nou Estatut

El secretari general adjunt de CiU, Pere Macias, anuncià ahir que la federació no donaria suport a José Luis Rodríguez Zapatero al Congrés després de les generals, sempre que sumin una majoria davant del PP, si Pasqual Maragall «arrabassa» a Artur Mas la Presidència de la Generalitat després de pactar amb Esquerra Republicana.

Macias, que és un dels dos negociadors de CiU en els pactes postelectorals a Catalunya, al costat de Josep Antoni Duran Lleida, adverteix que «un acte del socialisme al qual qui legítimament ha guanyat les eleccions a Catalunya no sigui president, seria d'una bel·ligerància tan clara que ens faria impossible prestar cap futur suport a Zapatero».

En aquest sentit, Macias deixa clar que si el PSOE pretén demanar algun suport de CiU davant el PP, «la millor manera no és arrabassant-nos allò que el poble de Catalunya ens ha donat» fent una coalició amb ERC i ICV.

«La nostra prioritat com a força nacionalista és Catalunya i tot el que feim ho feim en funció de poder governar a Catalunya, i no per tenir més o menys influència», insistí Pere Macias.

El dirigent de CiU creu a més que el PSOE ha de definir-se entre un document de Santillana del Mar que defensa, al seu parer, el «cafè per a tots» a l'Espanya autonòmica, o bé seguir la via del recent acord assolit al si de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Macias recorda així el suport de CiU al candidat del PSOE a presidir la FEMP, Francisco Vázquez, qui desbancà finalment la popular Rita Barberá gràcies a l'ajuda -apuntà- d'«un grup de forces nacionalistes i regionalistes que entenem que hi ha una pluralitat a l'Estat espanyol».

Per la seva banda, el president de la Generalitat en funcions, Jordi Pujol, veu més factible i preferible un «pacte a tres» entre CiU, ERC i PSC perquè facilitaria el procés de nou Estatut a Catalunya i, a més, reduiria la tensió política catalana. Això no obstant, el líder nacionalista recorda que el candidat convergent, Artur Mas, i el líder republicà, Josep Lluís Carod Rovira, són els «grans triomfadors» de les eleccions autonòmiques del passat 16 de novembre, davant la «greu» derrota de Maragall. De tota manera, l'«opció» de la federació nacionalista és assolir un «pacte a dos» amb ERC, tot i que «veiem més factible» la participació del PSC.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris