cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

Zapatero no donarà suport a la reforma penal per combatre el pla Ibarretxe

Anasagasti diu que la posició del socialista és un reflex polític democràtic «incomplet»

78486

López Aguilar, Caldera, Zapatero, Blanco i Fernández de la Vega, a una conferència.

José Luis Rodríguez Zapatero, secretari general del PSOE, rebutjà ahir l'anunci per part del Govern sobre la reforma del Codi penal per penalitzar la convocatòria de referèndums il·legals i anuncià que no donarà suport a l'esmentada reforma, que l'Executiu utilitzaria per combatre el pla Ibarretxe. Per al portaveu del PNB, Iñaki Anasagasti, la posició de Zapatero és «incompleta» ja que, al seu parer, hauria de completar la seva decisió trencant el pacte PP-PSOE. Des d'IU, Gaspar Llamazares titllà de «barbaritat política» la proposta del Govern i denuncià que es faci a través del Senat.

Durant la seva intervenció a la Conferència Sectorial «Estat i Democràcia», que reuní dirigents i militants socialistes en un hotel madrileny, Zapatero anuncià que el PSOE no donarà suport a la reforma del Codi penal, que castigaria fins amb cinc anys de presó l'autoritat que convoqui un referèndum considerat il·legal. El líder socialista qualificà d'«horror legal» i d'«irresponsabilitat» la modificació plantejada per l'Executiu i subratllà que el projecte del lehendakari Ibarretxe «és un pla il·legal».

«Amb precipitació, amb oblit de les formes democràtiques i amb absència de diàleg no es construeix una política d'Estat», afirmà Zapatero, que recordà que el tipus penal plantejat ja constituïa delicte, perquè ningú no pot convocar un referèndum sense estar facultat per fer-ho. Encara que reconegué que li dolia haver de dir-ho, insistí en el fet que el PP i el Govern actuaren amb «irresponsabilitat, precipitació i deslleialtat», argumentant que la mesura del darrer Consell de Ministres s'ha pres sense diàleg previ amb ningú ni consultes al principal partit de l'oposició.

Des del PSOE també s'expressà l'eurodiputada Rosa Díaz, que considerà una «irresponsabilitat» la reforma del Codi penal al marge del Pacte de les Llibertats i contra el Terrorisme. El batle de Donòstia, Odón Elorza, afegí que la modificació de la llei fa «una clara pudor electoral i cerca judicialitzar la política». Per Pasqual Maragall, líder del PSC, la reforma penal és «desestabilitzadora» per a Espanya i obeeix a l'interès del PP de «crispar».

Anasagasti demanà a Zapatero que sigui «valent» per denunciar que el PP, en aquest moment, «no és un partit democràtic, sinó d'extrema dreta». «Ells creuen que ens intimidaran, al lehendakari, a Atutxa, però ens reforçaran perquè estam demostrant amb fets que això no és una democràcia sinó un Estat d'excepció», i va afegir que la reforma és «una autèntica bogeria i consagra el delicte polític».

Des del Govern basc, Joseba Azkarraga qualificà de «cop de gràcia al sistema democràtic», «ja de per si malparat» l'esmentada reforma, i advertí el PP que no aconseguirà «emmordassar» els ciutadans bascs. Al seu parer, es tracta «del més greu que en termes polítics ha succeït des del final de la dictadura».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris